Skip to main content

Μπαξεβάνος: Γυάλιζε το μάτι μας, δεν πανηγυρίζεται αυτή η άνοδος

Ο προπονητής του Ηρακλή υπογράμμισε πως η φετινή σεζόν ήταν εξαιρετικά δύσκολη έως και αντίξοη όμως η προσπάθεια που έγινε από όλους ήταν ηρωική

Ενώπιον σπουδαστών αθλητικής δημοσιογραφίας στα ΙΕΚ «Δέλτα» μίλησαν οι Σπύρος Μπαξεβάνος και Γιώργος Αμπάρης.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο 47χρονος τεχνικός που μίλησε για την άνοδο του Ηρακλή στη Football League. «Η άνοδος σε αυτή την κατηγορία δεν χρήζει ανάγκης πανηγυρισμού. Η ομάδα έκανε το αναμενόμενο, βήμα βήμα καταφέραμε να φτάσουμε ψηλά, τα μπράβο αξίζουν σε αυτά τα παιδιά που την Παρασκευή έμαθαν ότι την Κυριακή ξεκινάει το πρωτάθλημα και ήταν έτοιμα. Μπράβο πρέπει να δώσουμε και στους ανθρώπους που είναι πίσω από τα παιδιά, καθώς υπάρχουν αρκετοί αφανείς ήρωες που καθημερινά έκαναν ό,τι μπορούσαν για τον σύλλογο».

«Πόρτα πόρτα για να βγει η χρονιά»

Η φετινή χρονιά εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι ήταν εξαιρετικά δύσκολη και… αντίξοη κατά διαστήματα και σε διοικητικό επίπεδο. Η προσπάθεια άλλωστε δεν στηρίχθηκε από κάποιον ισχυρό οικονομικά επενδυτή-μεγαλομέτοχο, αλλά από τον κόσμο και από λίγους ανθρώπους που στήριξαν όσο μπορούσαν οικονομικά.

«Μαζεύαμε χρήματα πόρτα πόρτα για να μπορέσει να βγει η χρονιά. Παλαίμαχοι παίκτες της ομάδας, άνθρωποι που αγαπάνε τον Ηρακλή ήταν εκεί για την ομάδα. Οι παίκτες του Ηρακλή είναι πληρωμένοι κάθε πρώτη του μήνα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η διοίκηση είχε μεριμνήσει και διέθετε catering στους παίκτες με δυο γεύματα την ημέρα, ώστε να τρέφονται σωστά και να είναι συγκεντρωμένοι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι».

«Θα ήμουν κουτός αν ήθελα να φύγω από τον Ηρακλή»

Η ολοκλήρωση της φετινής χρονιάς και η άνοδος του Ηρακλή δεν σήμανε αυτόματα και την παραμονή του Σπύρου Μπαξεβάνου στην τεχνική ηγεσία. Ποια είναι όμως η επόμενη ημέρα του ιδίου;

«Μπορεί να έρθει ένας επενδυτής στην ομάδα και να μην του κάνω, ή μπορεί να ζητάει κάτι άλλο. Συνεπώς ούτε εγώ ξέρω το μέλλον μου. Θα ήμουν κουτός αν ήθελα να φύγω από τον Ηρακλή. Πριν έρθω στην ομάδα ετοίμαζα το βιογραφικό μου ακόμη και για το εξωτερικό, όμως ποτέ δεν ξέρεις τι κρύβεται το επόμενο λεπτό».

Τα τρία βασικά στοιχεία

Ποια ήταν όμως τα… μυστικά της φετινής επιτυχίας του ποδοσφαιρικού τμήματος; Σύμφωνα με τον 47χρονο τεχνικό «μία ομάδα πρέπει να έχει τρία βασικά στοιχεία. Συγκέντρωση, έλεγχος συναισθημάτων και αυτοπεποίθηση. Οταν εγώ ανέλαβα την ομάδα της έλειπε ο έλεγχος συναισθημάτων, υπήρχε ο ενθουσιασμός που πολλές φορές μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά. Στην Ελλάδα ένας προπονητής δεν πρέπει να βγάζει ποτέ τα ρούχα από την βαλίτσα του, γιατί κρίνεσαι από τα αποτελέσματα και όχι πάντα από την δουλειά που κάνεις με τους παίκτες».

Ο Ρόβας και οι αντίπαλοι

Σημείο αναφοράς της φετινής περιόδου για τον Ηρακλή αποτέλεσε αναμφίβολα ο Χρήστος Ρόβας. Το να πετυχαίνει άλλωστε ένας ποδοσφαιριστής 31 γκολ δεν είναι σύνηθες φαινόμενο. Ο Σπύρος Μπαξεβάνος αποκάλυψε ένα παλιό του… φλερτ ως προπονητής με τον 24χρονο φορ. «Είμαι ο αυστηρότερος κριτής του. Όταν ήμουν προπονητής στον Κισσαμικό είχα την ευκαιρία να τον αποκτήσω και δεν τον ήθελα γιατί είχα καλύτερους επιθετικούς. Είναι παίκτης που βλέπει την εστία τεράστια, εκτός από αυτό έχει πολύ ωραία κίνηση στον χώρο και αυτό ταιριάζει απολυτά στον τρόπο παιχνιδιού μου.

Ακόμα χρειάζεται δουλειά στο τακτικό του κομμάτι αλλά έχει πολύ καλές προδιαγραφές για να κερδίσει ένα μεγάλο συμβόλαιο και κάποια χρήματα τα οποία χρειάζεται. Ο Ηρακλής θέλει τον Χρήστο και νομίζω πως και αυτός πρέπει να θέλει τον Ηρακλή».

-Ηταν ο Ηρακλής η καλύτερη ομάδα;

«Πίστευα ότι την καλύτερη και πιο πλήρη ομάδα την είχε ο Βόλος. Πριν το μεταξύ μας παιχνίδι ετοίμαζα για τέσσερις ημέρες βίντεο για τον αντίπαλο. Οταν μάζεψα τα παιδιά στα αποδυτήρια πρόλαβα να τους δείξω μόνο το πρώτο βίντεο, τότε με σταμάτησαν και μου είπαν, «κόουτς έχουμε καλύτερη ομάδα, τους έχουμε». Ποτέ πιο πριν μαζί με τον γυμναστή της ομάδας δεν είχαμε δει πιο… γυαλισμένα ματιά.

«Πήραμε μεγάλη στήριξη από τον κόσμο»

Στον 12ο παίκτη της ομάδας του, τον κόσμο και τη συμπαράσταση που πρόσφερε, ιδιαίτερα στις εκτός έδρας αναμετρήσεις έκανε ειδική αναφορά ο Μακεδόνας προπονητής.

«O κόσμος έχει περάσει πολλές πίκρες, τον δικαιολογώ. Η κατάσταση στην χώρα δεν αφήνει τον κόσμο να έχει το μυαλό του στο ποδόσφαιρο. Παιχνίδι με το παιχνίδι προσπαθούμε να τους κερδίσουμε και να φέρουμε τον κόσμο πίσω στις εξέδρες του γηπέδου. Έχουμε λάβει μεγάλη στήριξη από αυτούς στα εκτός έδρας παιχνίδια κάτι που είναι πολύ σημαντικό για εμάς».

Είναι ένας άνθρωπος ειλικρινής που αποφεύγει τους λαϊκισμούς. Ετσι απάντησε χωρίς να… κρυφτεί για το ποιες είναι οι αγαπημένες του ομάδες.

«Εχω τρεις ομάδες. Τον Απόλλωνα Καλαμαριάς τότε στον οποίο ήμουν παίκτης, τον Κισσαμικό που ήμουν προπονητής και τον Ηρακλή που είμαι τώρα κομμάτι της ομάδας. Στην καρδιά μου πρώτη θέση έχει ο Απόλλων αλλά είμαι επαγγελματίας και σε περίπτωση που βρεθούμε αντίπαλοι μοναδικός μου στόχος θα είναι η νίκη».

«Φέτος ήμασταν όλοι μία γροθιά»

Στην ενότητα και τη συνεργασία που υπήρχε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς αναφέρθηκε ο Γιώργος Αμπάρης. Ο πολύπειρος τερματοφύλακας μίλησε αρχικά για την άνοδο.

«Ο κόουτς μας έδωσε την αυτοπεποίθηση που μας έλειπε μετά την ήττα από τον Μακεδονικό. Μιλήσαμε όλοι μαζί και ξεκινήσαμε να κάνουμε μια προσπάθεια να φέρουμε τον Ηρακλή εκεί που του αρμόζει. Ετσι και αγώνα με αγώνα ερχόταν το ένα θετικό αποτέλεσμα μετρά από το άλλο και η συνέχεια είναι γνωστή». Όταν ξεκίνησε η χρονιά στόχος μας ήταν η παραμονή αλλά αφού επιτευχθεί αυτός ο στόχος κάθε εβδομάδα βάζαμε τον πήχη πιο ψηλά».

Εν συνεχεία ο 35χρονος πορτιέρο μίλησε και για τους… δημοσιογράφους. «Η καλοπροαίρετη και μη κατευθυνόμενη κριτική κάνει καλό και μπορεί να καλύψει αδυναμίες της ομάδας.

Όταν υπάρχει δόλος τότε κάτι γίνεται λάθος. Φέτος στην ομάδα είδαμε το αγωνιστικό τμήμα, τους δημοσιογράφους και την διοίκηση να γίνονται ένα. Αυτή η συσπείρωση ήταν βασικό στοιχείο της επιτυχίας».

Πηγή: Metrosport