Skip to main content

Μπατζελή: «Ο λαός μάς έδωσε εντολή με τον τσαμπουκά μας να σπάσουμε το σάπιο παρελθόν»

Με σκληρό τρόπο αντέδρασε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη Στυλίδα το μεσημέρι της Κυριακής, όταν στελέχη του ΠΑΣΥ σήκωσαν πανό διαμαρτυρίας και φώναζαν συνθήματα κατά της ακολουθούμενης αγροτικής π
«O λαός στις 4 του Οκτώβρη μάς έδωσε την εντολή με τον τσαμπουκά μας να σπάσουμε το σάπιο παρελθόν και να πάμε μπροστά». Με τον τρόπο αυτό αντέδρασε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Κατερίνα Μπατζελή στη Στυλίδα το μεσημέρι της Κυριακής, όταν στελέχη του ΠΑΣΥ σήκωσαν πανό διαμαρτυρίας και φώναζαν συνθήματα κατά της ακολουθούμενης αγροτικής πολιτικής και της Ε.Ε..

Όλα αυτά εξελίχθηκαν μέσα στο δημαρχείο της Στυλίδας, όπου διεξαγόταν ανοιχτή εκδήλωση που είχε οργανώσει η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα στελέχη του ΠΑΣΥ ζήτησαν να παρέμβουν για να καταγγείλουν παρόμοιες εκδηλώσεις τις οποίες χαρακτήρισαν «φιέστα», τονίζοντας ότι θα πρέπει να διευρυνθεί ο διάλογος για την στήριξη του εισοδήματος.

Παράλληλα χαρακτήρισαν ως «κοροϊδία» την αποζημίωση στις ελιές με 2 € το δέντρο μιας και όπως είπαν «δεν καλύπτει σε καμιά περίπτωση τις πραγματικές ζημιές που υπήρξαν». Ένταση επικράτησε προς στιγμή, ανέβηκαν αρκετές φορές οι τόνοι μεταξύ των συγκεντρωμένων, ενώ λίγο αργότερα τα στελέχη του ΠΑΣΥ κάλεσαν τους αγρότες στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν με τρακτέρ στα διόδια της Πελασγίας, επέδωσαν το ψήφισμά τους στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και αποχώρησαν.

Η αντίδραση «Αν δεν τολμήσουμε μεθοδικά, με δομές και πολιτικές, αυτός ο τόπος δεν θα πάει μπροστά και ούτε θα απομακρύνει τις πολιτικές δυνάμεις, που κάθε φορά που μια κυβέρνηση όπως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται σε ανοιχτό διάλογο με τον κόσμο, να λοιδορείται και να διασπάται αυτή η επαφή με τον κόσμο. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι λαός, κόμμα δυναμικό και δεν θα στερήσει κανένας αυτήν τη σχέση κοινωνίας- ΠΑ.ΣΟ.Κ.» ήταν το σχόλιο από την πλευρά της κ. Μπατζελή λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση του ΠΑΣΥ από την αίθουσα. Η υπουργός επιχείρησε μια ιστορική αναδρομή στις πρωτοβουλίες από το παρελθόν, υπογραμμίζοντας ότι «παραλάβαμε και τις άλλες φορές καμένη γη» και συνέχισε τονίζοντας ότι «με την τόλμη μας κάνουμε ρήξεις. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κα Μπατζελή υποστήριξε πως «μέσα σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης, είμαστε αναγκασμένοι να ξεκινήσουμε απ’ την αρχή» και σημείωσε ως κομβικά σημεία της αλλαγές στο κράτος την αναθέρμανση της οικονομίας, την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων και την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους.

«Το πρώτο στοίχημα είναι να ξανακερδίσουμε τη χαμένη αξιοπιστία των πολιτών προς το κράτος. Είναι εύκολο να νομοθετούμε και να αποφασίζουμε, το δύσκολο είναι να πείσουμε τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά η κα Μπατζελή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα θέματα που έχουν σχέση με τις προτεραιότητές σημειώνοντας αρκετές φορές με έμφαση ότι «πάντα πρέπει να λειτουργούμε με τις οικονομικές δυνατότητες του προϋπολογισμού».

Επανέλαβε την ανάγκη για ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ψηφιοποίηση, σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση όλα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και επανέλαβε τις πρωτοβουλίες σε οικονομικό επίπεδο που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με την καταβολή του επιδόματος αλληλεγγύης, στις ρυθμίσεις για τα χρέη όπως επίσης την αναθεώρηση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», με σαφή προσανατολισμό τους νέους αγρότες και τις υποδομές ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος.

Μεγάλη έμφαση, στην ανάλυση την οποία κατέθεσε η Υπουργός, έχουν τα προγράμματα που έχουν σχέση με τους νέους αγρότες. Την ίδια ώρα που οι αγροσυνδικαλιστές περιοδεύουν στα χωριά της Φθιώτιδας, για να συγκεντρώσουν τρακτέρ για τις 15 το μήνα η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης την Κυριακή το μεσημέρι επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα τονίζοντας κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης αγροτών στη Στυλίδα ότι «ορισμένοι συνδικαλιστές και απλοί άνθρωποι σε πολλές περιφέρειες περιφέρονται αυτήν την στιγμή και θέλουν να επαναληφθούν οι πολιτικές οι περυσινές με το πακέτο. Το κράτος κινδυνεύει να πληρώσει εις διπλούν αυτό το πακέτο». Μάλιστα η ίδια υπογράμμισε πως το 40% από το πράσινο πακέτο πήγε σε 5 νομούς και το 40% από τα χρήματα που διατέθηκαν, σε ένα προϊόν. Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε όλους τους τόνους επανέλαβε ότι «αν δεν τελειώσει το ΟΣΔΕ, θα έχουμε κυρώσεις», ενώ καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση της Ν.Δ. τονίζοντας πως «τις λάθος πολιτικές της Ν.Δ. θα πρέπει να τις πληρώσει όλη η κοινωνία».

Συγχρόνως έστειλε μήνυμα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα οικονομικά ζητήματα που προβάλλονται σε αυτή τη φάση, τονίζοντας πως «στον σχεδιασμό του αύριο δεν πρέπει να ξεχνάμε πού βρισκόμαστε» και έκανε αναφορά στην οικονομική κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση.