Skip to main content

Μπάσκετ: Στα ημιτελικά η Εθνική Νέων που συνέτριψε 87-61 την Τουρκία (vid)

Με τους Λευτέρη Μαντζούκα και Βαγγέλη Ζούγρη να την… έχουν πάρει από το χέρι, η Ελλάδα έκανε μία φανταστική ανατροπή σε βάρος της Τουρκίας

Η νέοι της Εθνικής Ελλάδος επικράτησαν της Τουρκίας με 87-61 στον τέταρτο προημιτελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ Κ20 και πήραν μία μεγάλη πρόκριση για την ημιτελική φάση της διοργάνωσης που διεξάγεται στην Κρήτη.

Με τους Λευτέρη Μαντζούκα και Βαγγέλη Ζούγρη να την… έχουν πάρει από το χέρι, η Ελλάδα έκανε μία φανταστική ανατροπή σε βάρος της Τουρκίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρέθηκε στο -13 στις αρχές της δεύτερης περιόδου, ωστόσο λίγο μετά το ξεκίνημα της τέταρτης είχε… ξεφύγει στο +19. Ο φόργουορντ/σέντερ του Περιστερίου αναδείχθηκε πολυτιμότερος του αγώνα, με 14 πόντους, 10 ριμπάουντ, 3 ασίστ και τρία κλεψίματα. Από κοντά και ο παίκτης του Παναθηναϊκού, ο οποίος τελείωσε με 25 πόντους, 4 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Εξαιρετικός ήταν και ο Νίκος Πλώτας, που μέτρησε 15 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Ο αγώνας

Οι Τούρκοι πραγματοποίησαν καλύτερο ξεκίνημα στην αναμέτρηση, εκμεταλλευόμενοι πλήρως την ευστοχία του Γιλντίζογλου, ο οποίος παρά τα 0/17 έξω από τα 6.75μ. έως εκείνο το σημείο στη διοργάνωση, μέτρησε 3/4 στο πρώτο δεκάλεπτο. Για την Ελλάδα ξεχώρισε -και την διατήρησε σε σχετικά κοντινή απόσταση- ο Βαγγέλης Ζούγρης με 6 πόντους, 2 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα. Ωστόσο οι τυπικά γηπεδούχοι έμοιαζαν να… ελέγχουν το τέμπο και έκλεισαν την πρώτη περίοδο στο +8 (22-14).

Παρά το γεγονός πως οι γείτονες έφτασαν σχετικά γρήγορα στο +13 (29-16, 12′), το… ταμπλό βοήθησε τους παίκτες του Κώστα Παπαδόπουλου να μειώσουν και να μείνουν σε κοντινή “απόσταση”. Οικονομόπουλος και Σταυρακόπουλος έβαλαν δύο… τυχερά τρίποντα με τη βοήθεια του “γυαλιού” και η διαφορά έπεσε στους έξι (33-27, 15′). Οι διεθνείς μας είχαν πάρει το μομέντουμ με το μέρος τους πλέον και έκαναν την ανατροπή (37-35, 18′), χάρη σε προσπάθειες των Μαντζούκα και Ζούγρη, μεταξύ άλλων. Οι δυο τους βρήκαν μερικούς ακόμα πόντους, για να οδηγήσουν την Ελλάδα με το +6 (43-37) στα αποδυτήρια.

Η εικόνα στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου δεν ήταν διαφορετική, με τη “γαλανόλευκη” να συνεχίζει από εκεί που είχε αφήσει το ματς. Ένα σερί 14-7 σε επτά λεπτά (27′) έστειλε τη χώρα μας στο +13 (57-44), με τους Έλληνες αθλητές να κρατούν πλέον την πρόκριση στα χέρια τους. Οι δύο “Πατρινοί” (Μπαζίνας και Πλώτας) έφεραν κάποια σημαντικά καλάθια, βοηθώντας την Εθνική να φτάσει στη μεγαλύτερη διαφορά της στο ματς. Μάλιστα, το τρίτο δεκάλεπτο έληξε στο 63-47 υπέρ της, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως κάλυψε διαφορά… 29 πόντων από το κατά της 29-16 στο 12′.

Η τέταρτη περίοδος δεν έφερε σημαντικές αλλαγές στο παρκέ. Οι Τούρκοι έμοιαζαν να τα έχουν… χαμένα, με το -19 (69-50, 33′) να τους βαραίνει εκκωφαντικά. Ο Μαντζούκας οδήγησε… εκ του ασφαλούς, παρέα με τον Ζούγρη, την Ελλάδα σε μία τεράστιας σημασίας νίκη. Τα τελευταία λεπτά είχαν ουσιαστικά διαδικαστικό χαρακτήρα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα εν τέλει επικράτησε με 87-61 και πλέον προετοιμάζεται για τον ημιτελικό με τη Γαλλία.

Τα δεκάλεπτα: 22-14, 37-43, 47-63, 61-87

Πηγή: ΕΡΤ