Skip to main content

Μπαρνιέ προς Βρετανία: Μη σπαταλάτε χρόνο για τις διαπραγματεύσεις

Η ανησυχία μου είναι ότι ο χρόνος περνά πιο γρήγορα από ό,τι νομίζουμε, διότι τα θέματα που θα ασχοληθούμε είναι εξαιρετικά περίπλοκα, είπε ο Μπαρνιέ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο «να μην χάνει χρόνο», τη στιγμή που οι Βρυξέλλες περιμένουν από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να αποφασίσει ημερομηνία για την έναρξη των συνομιλιών.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος έχει προτείνει ως σημείο έναρξης των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο την προσεχή Δευτέρα, έδωσε την πρώτη του συνέντευξη σε ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Η ανησυχία μου είναι ότι ο χρόνος περνά, περνά πιο γρήγορα από ό,τι νομίζουμε, διότι τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε είναι εξαιρετικά περίπλοκα», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο ευρωπαίος διαπραγματευτής υπενθύμισε ότι οι 27 χώρες της Ενωσης είναι «έτοιμες». «Μπορούμε να αρχίσουμε τις συνομιλίες αύριο το πρωί, αυτήν την εβδομάδα, στις 19 Ιουνίου όπως είχα προτείνει», εξηγεί, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde.

«Επιθυμώ την ταχύτερη κατά το δυνατόν έναρξη αυτής της διαπραγμάτευσης και την επιτυχή της έκβαση και για τον λόγο αυτόν χρειάζομαι μία βρετανική αντιπροσωπεία σταθερή και έναν επικεφαλής της διαπραγμάτευσης σταθερό, υπεύθυνο και διαθέτοντα εντολή», εξηγεί ο Μισέλ Μπαρνιέ, την ώρα που η Τερέζα Μέι θα πρέπει να συμφωνήσει με το δεξιό προτεσταντικό DUP της Βόρειας Ιρλανδίας για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

«Δεν μπορώ να ξεκινήσω να διαπραγματεύομαι με τον εαυτό μου» ελλείψει Βρετανού συνομιλή στο τραπέζι, αστειεύεται ο Μισέλ Μπαρνιέ, αρνούμενος παράλληλα να σχολιάσει την πολιτική κατάσταση στην Βρετανία, όπου η πρωθυπουργός Μέι έχασε το εκλογικό της στοίχημα για την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας, καταλήγοντας να χάσει την πλειοψηφία του κόμματός της στο Ουεστμίνστερ.

«Θα μας πάρει πολλούς μήνες για να επιτύχουμε τις προϋποθέσεις μίας συντεταγμένης αποχώρησης. Άρα, ας μην χάνουμε χρόνο!», λέει ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, επαναλαμβάνοντας μετ΄ επιτάσεως ότι πρώτα θα οργανωθεί η συντεταγμένη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας και στην συνέχεια θα τεθεί υπό συζήτησιν το καθεστώς των μελλοντικών σχέσεων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Αυτό αποτελεί ένα υποχρεωτικό στάδιο και δεν είναι διαπραγματεύσιμο», προειδοποιεί, την ώρα που ορισμένοι Βρετανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να εκφράζουν την επιθυμία μίας παράλληλης διαπραγμάτευσης της εξόδου και της μελλοντικής συμμετοχής στην ενιαία αγορά.

«Η μελλοντική σχέση του Λονδίνου με την Ένωση, για να είναι σταθερή, ειλικρινής και βιώσιμη, πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη», τονίζει ο κ. Μπαρνιέ.