Skip to main content

Μπαράζ ζυμώσεων στο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης εν όψει... συμφωνίας

Προβληματισμός από τις κυβερνητικές επιλογές σε σειρά ζητημάτων στα στελέχη του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Κάθε μέρα και μια εκδήλωση στην πόλη.

Μπαράζ εκδηλώσεων, ανοιχτών συζητήσεων και ζυμώσεων έχει αρχίσει στο ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης εν όψει της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους «θεσμούς». Από την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας μάλιστα κάθε μέρα έχει προγραμματιστεί και μια εκδήλωση, ενδεικτικό του προβληματισμού που επικρατεί στο κόμμα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο επιχειρούν να περάσουν τα δικά τους μηνύματα, τα οποία ορισμένες φορές είναι και αλληλοσυγκρουόμενα...

Όπως τόνιζε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Θεσσαλονίκης στη Voria.gr, «το ζητούμενο είναι να στηρίξουμε αφενός την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιτύχει το καλύτερο για τη χώρα, στο πλαίσιο όμως των αριστερών καταβολών μας. Υπάρχει ανησυχία στα στελέχη από όλες τις 'τάσεις' όπως συνηθίζετε να τις ονομάζετε εσείς, αλλά η ανησυχία αυτή είναι γόνιμη και επιχειρούμε μέσα από το διάλογο, τη ζύμωση, τις συζητήσεις και να αφουγκραστούμε τη βάση, αλλά και να εκφράσουμε τις απόψεις μας, που πολλές φορές μπορεί να είναι διαφορετικές, αλλά είμαστε βέβαιοι πως μπορούμε να βρούμε τη χρυσή τομή».

Οι εκδηλώσεις και η διαβούλευση των στελεχών και υποστηρικτών του κόμματος δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαπραγμάτευση, αλλά και με μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα πολιτικής. Γι' αυτό στις κεντρικού χαρακτήρα εκδηλώσεις πρέπει να συμπεριληφθούν και οι περιφερειακές εκδηλώσεις είτε διοργανώνονται από αυτοδιοικητικούς, είτε από εκπροσώπους εργαζομένων, είτε από τις λεγόμενες «τάσεις» εντός του κόμματος, κι αυτές οι εκδηλώσεις είναι πολλαπλάσιες.

Η κουβέντα αρχίζει από την ΕΡΤ, την ΕΥΑΘ, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις Σκουριές και φτάνει μέχρι τη ζύμωση για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και τη συνέπειά της ως προς τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. Για τις κυβερνητικές επιλογές ειδικά στη Θεσσαλονίκη υπάρχει γκρίνια κι αυτή δεν προέρχεται μόνο από την εσωτερική «αντιπολίτευση» της «Αριστερής Πλατφόρμας», αλλά και από κινήματα που στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ στο ευρύτερο κοινωνικό πεδίο.

Η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση γίνεται την ερχόμενη Δευτέρα από την Οργάνωση Μελών Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης, πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου, στις 19.30'. Αφορά στις «τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις» και ομιλητές είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Λάμπρου και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Θεοδωρόπουλος.

Ακολουθεί την Τρίτη η εκδήλωση του Ινστιτούτου Πουλαντζάς, που φέρνει στη Θεσσαλονίκη τη Σίλβια Φεντερίτσι, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Χόφστρα της Νέας Υόρκης, γνωστή για την έντονη φεμινιστική δράση και τη συμμετοχή της, το 1972, στη Διεθνιστική Φεμινιστική Κολεκτίβα και την καμπάνια για τη διεκδίκηση του μισθού της οικιακής εργασίας. Η κ. Φεντερίτσι θα μιλήσει με θέμα «Γυναίκες, Σώμα και Κοινωνική Αναπαραγωγή», στις 18.30', στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης (Αγγελάκη 13).

Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης, που επίσης είναι ανοιχτή. Ο τίτλος της εύγλωττος: «Δημόσιο Λιμάνι – Ο Δρόμος για την Ανάπτυξη». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στις 18.30'.

Επιπλόεν, την ερχόμενη Κυριακή, το Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση με θέμα "Μπροστά στο νέο νόμο για την ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών". Θα μιλήσουν: η Γιάννα Γαϊτάνη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης, η Έφη Τελλή, δικηγόρος, Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Γκλαρνέτατζης, εκπαιδευτικός, μέλος του αντιρατσιστικού κινήματος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 στο κτίριο της ΕΡΤ3 (Λεωφόρος Στρατού και Καυταντζόγλου γωνία).