Skip to main content

Μπαράζ εξαγορών λατομείων από τη FHL Κυριακίδης

Νέα λατομεία σε Θάσο και Δράμα πρόσθεσε στο δυναμικό της η FHL Κυριακίδης, που επανήλθε σε κερδοφόρα τροχιά το 2009.
Επανήλθε στην κερδοφορία το 2009 η FHL Κυριακίδης, η οποία προχώρησε το τελευταίο διάστημα στην εξαγορά νέων λατομείων σε Θάσο και Δράμα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε η διοίκηση της εταιρίας τα κέρδη μετά από φόρους της μητρικής διαμορφώθηκαν στα 4,53 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 10,28 εκατ. ευρώ το 2008.

Τα κέρδη μετά από φόρους του ομίλου ανήλθαν σε 2,892 εκατ.ευρώ έναντι ζημιών 10,045 εκατ. ευρώ το 2008. Η μητρική εταιρία FHL Κυριακίδης παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 75,04%, καθώς διαμορφώθηκε σε 63,53 εκατ.ευρώ λόγω της ανάληψης του έργου του Εθνικού Συνεδριακού Κέντρου του Ουζμπεκιστάν. Αντίστοιχη εντυπωσιακή βελτίωση παρουσίασε ο κύκλος εργασιών και του ομίλου FHL Κυριακίδη, που αυξήθηκε κατά 72,16%, ανερχόμενος σε 66,13 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε κατά 40,69 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και κατά 38,37 εκατ. ευρώ για την εταιρία σε σχέση με το 2008. Η μείωση του δανεισμού αποδίδεται στην είσπραξη του αντίτιμου της πώλησης της θυγατρικής της Mermeren Kombinat το οποίο συνέδραμε στην μείωση του τραπεζικού δανεισμού της εταιρίας.

Οσον αφορά τις εξαγορές η FHL Κυριακίδης απέκτησε λατομεία στη Θάσο και στη Δράμα με στόχο να εξασφαλίσει πρώτη ύλη. Ειδικότερα, η FHL Κυριακίδης απέκτησε στο τέλος του 2009 το λατομείο Βλαχούδι Θάσου με την αγορά της εταιρίας Λατομική, το λατομείο Τσακαλίνα στη Δράμα με την εξαγορά της εταιρίας Εξορυκτική, ενώ στις αρχές του 2010 απέκτησε και το λατομείο Τσιπότσι Σκοτεινόλακος στη Θάσο με την εξαγορά του 70% της εταιρίας Λατομικές Επιχειρήσεις Σ. Λασκαρίδη. Εξάλλου η επιχείρηση FHL Κυριακίδης το 2009 συμμετείχε κατά 33,33% στην ίδρυση της  εταιρίας FHL Trion Marble στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αντικείμενο την τοποθέτηση μαρμάρων.

Η εξαγορά των λατομείων ενδεχομένως να σχετίζεται και με τις διαπραγματεύσεις τις οποίες έχει τους τελευταίους μήνες η εταιρία με τον οίκο Binladen, ώστε να αναλάβει μέρος της παραγγελίας του έργου της επέκτασης του ιερού χώρου στη Μέκκα για το οποίο θα απαιτηθούν380.000 τμ μαρμάρου. Το συνολικό ύψους της παραγγελίας υπολογίζεται σε 87 εκατ. ευρώ.

 Για τον λόγο αυτόν, εξάλλου, ο οίκος Binladen απέκτησε πρόσφατα το 70% θυγατρικής εταιρίας της FHL Κυριακίδης Μάρμαρα - Γρανίτες που διαθέτει λατομείο στη Θάσο και μονάδα επεξεργασίας στη Δράμα και έχει πλέον την επωνυμία MGI-FHL. Εκτιμάται ότι το 50% της παραγγελίας αυτής θα καλυφθεί από την εν λόγω εταιρία.

Τέλος να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2009 το 88,4% των μετοχών της Mermeren Kombinat μεταβιβάστηκε από την FHL Κυριακίδης στη NBGI Private Equity και την Ethemba Capital μέσω της Stone Works Holdings. Ωστόσο, η FHL Κυριακίδης συνεχίζει να διανέμει τα προϊόντα της Mermeren με βάση μια μακροχρόνια συμφωνία διανομής.

Τα κέρδη μετά φόρους της Mermeren Kombinat το 2009 παρουσίασαν αύξηση κατά 294,6% και διαμορφώθηκαν σε 2,774εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 53,4%, φθάνοντας στα 15,75 εκατ. ευρώ.