Skip to main content

Μπακογιάννη: «Νιώθω εν μέρει ανεπιθύμητη στη Νέα Δημοκρατία»

Εν μέρει ανεπιθύμητη στη Νέα Δημοκρατία παραδέχθηκε ότι νιώθει η Ντόρα Μακογιάννη, στην πρώτη της συνέντευξη μετά τις εσωκομματικές εκλογές, τονίζοντας ωστόσο ότι αποκλείει την ίδρυση νέου κόμματος απ
Εν μέρει ανεπιθύμητη στη Νέα Δημοκρατία παραδέχθηκε ότι νιώθει η Ντόρα Μακογιάννη, στην πρώτη της συνέντευξη μετά τις εσωκομματικές εκλογές, στο Βήμα της Κυριακής, τονίζοντας ωστόσο ότι αποκλείει την ίδρυση νέου κόμματος από την πλευρά της και ότι δεν θα επιδοθεί σε «κλεφτοπόλεμο ή ανταρτοπόλεμο» κατά του Αντώνη Σαμαρά.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Και αν νιώθω εν μέρει ανεπιθύμητη- εδώ δεν κάνετε λάθος- είναι γιατί ορισμένοι προσπαθούν να δείξουν ότι είμαι ανεπιθύμητη. Αλλά είναι μια πολύ μικρή ομάδα που δεν μπορεί να εκφράσει τη βάση της παράταξης».

Ωστόσο για το αν θα κάνει «κλεφτοπόλεμο» κατά του κ. Σαμαρά ξεκαθάρισε ότι: «Αυτό απέχει πολύ από τις αρχές και το πολιτικό μου ήθος. Θα συνεχίσω να μάχομαι για τις ιδέες, τις αρχές, τις αξίες αυτής της παράταξης και για ένα καλύτερο μέλλον».

Ακόμα, ερωτηθείσα αν σκέφτεται την ίδρυση ενός νέου κόμματος, απάντησε: «Η ιστορία έχει δείξει ότι τα κόμματα που γίνονται από προσωπικές στρατηγικές ή από πικρία ή με αποκλειστικό σκοπό να κάνουν ζημιά σε υπάρχοντα κόμματα, είναι καταδικασμένα να αποτύχουν. Στη ΝΔ έχουμε τέτοιες εμπειρίες από το παρελθόν».

«Ξέρω, λοιπόν, ότι τα κόμματα δημιουργούνται, όταν υπάρχουν σοβαρές κοινωνικές ανάγκες, όταν υπάρχουν κενά εκπροσώπησης μερίδας της κοινωνίας. Το χρέος αυτής της παράταξης είναι ακριβώς να αγκαλιάσει το σύνολο της κοινωνίας και να εκφράσει σε κάποια στιγμή και το πιο δυναμικό, το πιο παραγωγικό κομμάτι των Ελλήνων», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την ήττα της στις εσωκομματικές εκλογές, υποστήριξε ότι έφταιξαν πολλά, ενώ παραδέχθηκε ότι έκανε και η ίδια λάθη.

«Υπήρξαν πολλοί λόγοι, πολλοί απ΄ αυτούς αντιφατικοί μεταξύ τους. Κατ΄ αρχάς υπάρχει στον κόσμο μια δικαιολογημένη αντίδραση για την οικογενειοκρατία, και απέναντι σε αυτό εγώ δεν μπόρεσα να αναδείξω την αυτόνομη δική μου πορεία όλων των τελευταίων ετών. Δεύτερον, σίγουρα πλήρωσα, στη συγκεκριμένη συγκυρία, την ταύτισή μου με την κυβέρνηση Καραμανλή. Μια στάση την οποία κράτησα συνειδητά, ως συμβολή στην ενότητα της ΝΔ», επεσήμανε.

Ανέφερε, δε, ότι «η πολύ μακρά απουσία του κ. Σαμαρά από τα πολιτικά δρώμενα του επέτρεψε να εμφανιστεί ως αντισυστημικός υποψήφιος. Έτσι κατάφερε να χρεώσει σε εμένα μηχανισμούς, οι οποίοι- και αυτό το γνωρίζουν καλά οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ- στην πράξη λειτουργούσαν υπέρ εκείνου».

«Το ίδιο συνέβη και με την πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία έδωσαν την ολοφάνερη υποστήριξή τους στον κ. Σαμαρά. Δέχθηκα μια λυσσαλέα επίθεση. Ορισμένοι προσπάθησαν να σπιλώσουν ακόμη και την προσωπικότητά μου και την οικογένειά μου. Προσπάθησαν, ακόμη, να με εμπλέξουν σε σκάνδαλα. Δέχθηκα μια απίστευτη επίθεση λάσπης την οποία δεν κατάφερα να αποκρούσω. Υπήρξαν και άλλοι λόγοι, αλλά νομίζω πως σας ανέφερα τους βασικούς», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην υπόθεση Siemens και τη σχέση της με τον κ. Χριστοφοράκο, η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι: «Ορισμένοι επιχείρησαν να με εμπλέξουν σε σκάνδαλα. Αυτός είναι άλλος ένας παράγοντας που επηρέασε την εσωκομματική εκλογή. Δεν κατόρθωσα γρήγορα να ξεκαθαρίσω ότι είναι απολύτως παράλογο μια φανερή κοινωνική σχέση να χρησιμοποιείται ως υποψία συναλλαγής με τη Siemens, μόνο και μόνο επειδή γνωριζόμαστε».

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι αν κληθεί να παραστεί στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση, θα το κάνει. «Βεβαίως. Θέλω αυτή η υπόθεση να ξεκαθαριστεί πλήρως. Και όχι μόνο το θέλω, το απαιτώ κιόλας».