Skip to main content

Μπακογιάννη: Άλλα περίμενε από τη ΝΔ η κοινωνία και άλλα εισέπραξε

«Άλλα περίμενε από την κυβέρνηση της ΝΔ η κοινωνία και άλλα εισέπραξε», επεσήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.
«Άλλα περίμενε από την κυβέρνηση της ΝΔ η κοινωνία και άλλα εισέπραξε», επεσήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, αναφερόμενη στα αίτια της εκλογικής ήττας του κόμματος. Ζήτησε, ωστόσο, να μην απαξιωθεί το έργο της κυβέρνησης Καραμανλή.

Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε επίσης ότι προβληματίστηκε αν θα έπρεπε να παραστεί και να μιλήσει στο προσυνέδριο, διότι, όπως είπε, «ο κύκλος της εσωστρέφειας που εντάθηκε την τελευταία εβδομάδα μέσα στη Νέα Δημοκρατία δημιουργεί ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για οποιοδήποτε στέλεχος θέλει με καθαρή τη συνείδηση του να συμβάλει σ’ ένα καλύτερο αύριο, πρωτίστως για τη χώρα και βεβαίως για την παράταξη».

Επεσήμανε δε ότι εμμένει στις προτάσεις της για τα οργανωτικά ζητήματα, τις οποίες είχε παρουσιάσει πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, όπως η εκλογή του προέδρου από τα μέλη του κόμματος, η θέσπιση θητείας, η καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος, η διαφάνεια και η ονομαστικοποίηση των εσόδων.

Παρατήρησε ακόμη ότι η αλλαγή ονομάτων στα κομματικά όργανα δεν είναι αλλαγή και πρόσθεσε: «Θα είναι λάθος να αποκλειστούν στο μέλλον από τα όργανα της ΝΔ, οι αιρετοί εκπρόσωποι της φιλελεύθερης παράταξης στους μαζικούς χώρους, οι αιρετοί από την αυτοδιοίκηση, τους επιστημονικούς φορείς και τα επιμελητήρια, από την μελλοντική κεντρική ή πολιτική επιτροπή η από το Συνέδριο».

«Είτε πολιτικό συμβούλιο, είτε εκτελεστική επιτροπή είτε όπως αλλιώς λεγόταν το ανώτατο πολιτικό όργανο του κόμματος, δεν υπήρξε μία φορά στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας που ο Πρόεδρος να διορίζει τα μέλη του. Βεβαίως ο Πρόεδρος κόμματος να επιλέγει τους συμβούλους και συνεργάτες του με οποιαδήποτε μορφή, αλλά δεν μπορεί να διολισθήσουμε προς ένα αρχηγικό μέλλον. Η εκλογή του Προέδρου από τη βάση δεν δικαιολογεί την επιστροφή στο αρχηγικό κόμμα του παρελθόντος» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «η σωστή οργανωτική λειτουργία δεν είναι αυτοσκοπός. Πρέπει να οδηγεί στη διαμόρφωση πολιτικής, στην αποτελεσματική μας πολιτική παρουσία, με θέσεις και προτάσεις βασισμένες στη φιλελεύθερη ιδεολογία μας».

«Αν δεν κυριαρχήσουμε στις ιδέες και αν δεν πείσουμε με τις προτάσεις μας, όλοι θα ασχολούνται με το ποιες είναι οι προσωπικές μας σχέσεις και ο καημός του καθενός. Αλλά δεν δίνουν δεκάρα οι πολίτες για όλα αυτά. Όσοι λοιπόν, αντί να κάνουν τη δουλειά τους και να πηγαίνουν το κόμμα μπροστά, επιμένουν να βλέπουν αντιπάλους εκεί που δεν υπάρχουν και μένουν κολλημένοι στον εσωτερικό μικρόκοσμο δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία, ούτε στην παράταξη ούτε στη χώρα», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Η κ. Μπακογιάννη άσκησε επίσης δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι η λειτουργία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δείχνει την εικόνα «ενός πρωθυπουργού υπερκινητικού και υπουργών σε αφασία».

«Με τους ερασιτεχνισμούς και την αναβλητικότητα τους, πρωθυπουργός και υπουργοί, επιδεινώνουν το πρόβλημα της χώρας», υποστήριξε.

Τόνισε ακόμη ότι είναι σωστό η ΝΔ να στηρίζει την κυβέρνηση, όταν πράττει σωστά, και να είναι απέναντι της όταν κινείται σε λάθος κατεύθυνση και θα κάνουν λάθος στο ΠΑΣΟΚ αν ερμηνεύσουν ως «λευκή επιταγή» τη θέση ευθύνης της ΝΔ.