Skip to main content

Κίνδυνος για μπλακ άουτ στο ΑΤ Λευκού Πύργου λόγω των συγχωνεύσεων

Στριμωγμένοι στις εγκαταστάσεις της Αριστοτέλους αστυνομικοί από τρία Αστυνομικά Τμήματα, θα δυσκολεύονται από Σεπτέμβριο να επιτελέσουν το έργο τους.

«Σειρήνες» ηχούν εδώ και λίγες ημέρες από την Αριστοτέλους 18 όπου στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, στο οποίο αναμένεται να μεταφερθούν οι υπηρεσίες των υπό κατάργηση Α.Τ. Πλατείας Δημοκρατίας και Άνω Πόλης. Πηγές της αστυνομίας αναφέρουν ότι η συγχώνευση θα προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στην αστυνόμευση των περιοχών, αφού θα προκύψει ένα Α.Τ. με την μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη σε σχέση με όλα τα Α.Τ. της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό για την αναδιοργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., όλοι οι πολίτες που υπάγονταν στο τμήμα Άνω Πόλης και Πλατείας Δημοκρατίας, θα εξυπηρετούνται πλέον από το Α.Τ. Λευκού Πύργου, στην Αριστοτέλους, όπου θα μεταφερθούν και όλες οι υπηρεσίες. Εκεί θα μεταφερθεί και το Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

Στα γραφεία επί της οδού Δωδεκανήσου, όπου μέχρι πρότινος στεγάζονταν το Α.Τ. Πλατείας Δημοκρατίας, θα μεταφερθεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η Δίωξη Ναρκωτικών και η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης. Η χρήση του ενοικιαζόμενου χώρου στην Άνω Πόλη από την ΕΛ.ΑΣ. θα παύσει οριστικά. Σημειώνεται ότι όλες οι απαιτούμενες αλλαγές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

«Σύντομα δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στο έργο της αστυνόμευσης», ανέφερε με ανησυχία υψηλόβαθμο στέλεχος του Α.Τ. Λευκού Πύργου, μιλώντας στη Voria.gr. Όπως τόνισε, θα προκληθεί μεγάλο πρόβλημα λόγω της έλλειψης χώρων και υποδομών, το οποίο θα εμποδίσει την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, χωρίς επαρκή χώρο για τη στέγαση των γραφείων, δεν θα μπορεί να διεκπεραιωθεί εύκολα οποιαδήποτε διαδικασία. Παράλληλα, ελλείψει χώρου, υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην αποθήκευση αρχειακού υλικού, ενώ δεν θα υπάρχει χώρος υποδοχής κοινού, ούτε αρκετά κελιά στα κρατητήρια, με αποτέλεσμα το Α.Τ. να υπολειτουργεί. Ανάλογο πρόβλημα θα δημιουργηθεί και με τη στάθμευση των αστυνομικών οχημάτων.

Η κατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί στην έλλειψη καθαριότητας εντός των Αστυνομικών Τμημάτων. Εδώ και μήνες οι αστυνομικοί καθαρίζουν μόνοι τους όλους τους χώρους εργασίας, τα γραφεία, τους διαδρόμους, τα κρατητήρια και τις τουαλέτες, ελλείψει σχετικού κρατικού προγραμματισμού, όπως καταγγέλλει στη Voria.gr πηγή της αστυνομίας.

Ασφαλώς, όλα τα εμπόδια στους εσωτερικούς χώρους θα αντικατοπτρίζονται και στη λειτουργία της αστυνόμευσης στους δρόμους της πόλης, αφού θα δυσκολεύεται η συνεργασία και η επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών. Το σημαντικότερο: Υπάρχουν φόβοι ότι τα καθημερινά επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης αναγκαστικά θα μένουν πίσω, με ό,τι συνέπειες θα επιφέρει αυτό.