Skip to main content

Μπάχαλο με τα ραβασάκια σε ανασφάλιστα ΙΧ... χωρίς πινακίδες

Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν λάβει ειδοποιητήρια για πρόστιμο 250 ευρώ, ενώ έχουν επιστρέψει τις πινακίδες τους - Αναρμόδιες δηλώνουν οι ΔΟΥ

Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα έρχονται τις τελευταίες ώρες εκατοντάδες χιλιάδες κάτοχοι ανασφάλιστων ΙΧ οχημάτων, με το ειδικό τμήμα του υπουργείου Οικονομικών να έχει ήδη ξεκινήσει την αποστολή ειδοποιητηρίων, είτε στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο είτε στην θυρίδα μηνυμάτων του Taxisnet. Ωστόσο, ανάμεσα στα ραβασάκια, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχονται σε 800.000, αποστέλλονται ειδοποιητήρια και σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων, για τα οποία οι ίδιοι έχουν παραδώσει προ πολλού τις πινακίδες!

Όπως καταγγέλλουν... παθόντες στη Voria.gr, ΙΧ των οποίων οι πινακίδες παραδόθηκαν προ διετίας ή ακόμη και πριν από 9 χρόνια (!) εμφανίζονται ως ασφαλισμένα και οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 250 ευρώ. Τα λάθη, αυτά, που εντοπίζονται στο σύστημα διασταύρωσης υπολογίζονται σε 150.000 με 200.000, ένας εξωφρενικός αριθμός, αφού πρόκεται για ένα στα τέσσερα ειδοποιητήρια.

Όλες αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να απευθυνθούν στις κατά τόπους ΔΟΥ για να λύσουν το πρόβλημα, ώστε οι ιδιοκτήτες να αποδείξουν ότι έχουν ήδη κατατεθεί οι πινακίδες των εν λόγω οχημάτων και να αποφύγουν ένα πρόστιμο... ουρανοκατέβατο. Όμως, η ταλαιπωρία τους τώρα αρχίζει, αφού οι Εφορίες δηλώνουν... αναρμόδιες, καθώς, όπως γνωστοποιούν στους διαμαρτυρόμενους, δεν τους έχει κοινοποιηθεί κάποια οδηγία για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο παραλήπτης του ειδοποιητηρίου για ανασφάλιστο αυτοκίνητο ή δίκυκλο έχει προθεσμία μόλις 8 ημέρες για να τακτοποιήσει την οφειλή του ή να... αποδείξει ότι έχει επιστρέψει τις πινακίδες και το όχημά του βρίσκεται εδώ και χρόνια σε κυριολεκτική και φορολογική ακινησία.

Επομένως, όπως γίνεται αντιληπτό, κρίνεται κάτι παραπάνω από επιτακτική η άμεση παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με τις κατάλληλες κατευθύνσεις προς τις ΔΟΥ ώστε να επιλυθεί το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει.

Τα πρόστιμα

Εάν ο ανασφάλιστος δεν τακτοποιήσει την οφειλή των 250 ευρώ τότε το πρόστιμο διπλασιάζεται σε 500 ευρώ μαζί με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Ειδικότερα ο νόμος προβλέπει:

- Αφαίρεση των πινακίδων, άδειας ικανότητας και άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.

- Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.

- Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά & 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

- Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000€ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Όσον αφορά τις ποινικές κυρώσεις αυτές περιλαμβάνουν φυλάκιση από 2 μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ.

Όσον αφορά στα πρόστιμα για μη έλεγχο ΚΤΕΟ ορίζονται σε 150 ευρώ μέσω Taxisnet ενώ σε περίπτωση που πέσει κάποιος στην «τσιμπίδα» της Τροχαίας το πρόστιμο ανέρχεται σε 400 ευρώ το οποίο μπορεί να περιοριστεί σε μόλις 50 ευρώ στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος προσκομίσει δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ εντός 10 ημερών.

Το πρόστιμο της Τροχαίας σε περίπτωση ανέλεγκτων Φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, Ταξί, Ασθενοφόρων, Λεωφορείων από ΚΤΕΟ έχει οριστεί στα 400 ευρώ, το οποίο μπορεί να περιοριστεί στο 1/2 (200 ευρώ) στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος προσκομίσει δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ εντός 10 ημερών.