Skip to main content

Μουζάλας: Θα προχωρήσει ως το Μάρτιο η κάρτα σίτισης προσφύγων

Αν δεν υπήρχε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η χώρα θα είχε υποδεχτεί 100.000 επιπλέον πρόσφυγες και μετανάστες τόνισε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής.

Οτιδήποτε οδηγεί στην αποσταθεροποίηση της περιοχής είναι επικίνδυνο, τόνισε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής μιλώντας στον ΣΚΑΙ αναφορικά με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία.

Αν δεν υπήρχε η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας θα είχαμε 100.000 επιπλέον πρόσφυγες, τόνισε.

Σημείωσε ότι αν και δεν υπάρχει η ροή που θα έπρεπε υπάρχουν και εκροές μεταναστών. Περίπου 5.500 μετεγκαταστάθηκαν, περίπου 5.500-6.000 επέστρεψαν στις χώρες τους με τη θέλησή τους και 2.000 επεστράφησαν παρά τη θέλησή τους.

Αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα 24.000 πρόσφυγες θα μετακινηθούν στην Ευρώπη φέτος, σημείωσε.
Όπως είπε η ηλεκτρονική καταγραφή έχει στόχο να ξέρουμε ποιος βρίσκεται στην Ελλάδα και σε ποια νομική κατάσταση βρίσκεται (πρόσφυγας, μετανάστης κ.τλ.).

Υπάρχουν «σχέδια Β», αλλά αν αποτύχει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα δοκιμαστούμε σκληρά, αλλά θα τα καταφέρουμε, τόνισε ο Γ. Μουζάλας.

Η κάρτα σίτισης είναι ένα μοντέλο που ακολουθείται διεθνώς. Θα αντικαταστήσει τα συσσίτια και τις αλλές παροχές με χρήμα. Προϋπόθεση να είναι έστω και ένα ευρώ κάτω από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που δίνεται στους Ελληνες για προφανείς λόγους, συμπλήρωσε. Από το μέτρο αναμένεται να επωφεληθούν όσοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ενδοχώρα.