Skip to main content

Μουζάλας: Με τη βοήθεια Μπουτάρη αποφύγαμε τις ξενοφοβικές τάσεις

Ο Γιάννης Μουζάλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έως σήμερα συνεργασία με τον Γιάννη Μπουτάρη και τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.

Με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα συναντήθηκε στο Δημαρχείο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο Γιάννης Μπουτάρης εκφράστηκε θετικά για τη συνεργασία του δήμου με το αρμόδιο υπουργείο και τον υπουργό προσωπικά και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Πρόγραμμα REACT, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο τη μίσθωση διαμερισμάτων για πρόσφυγες ή τη φιλοξενία τους από οικογένειες της πόλης. «Τα χρήματα που δίνονται για το πρόγραμμα είναι κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. Μας ενδιαφέρει να συνεχιστεί το πρόγραμμα, καθώς και ο τρόπος που αυτό θα γίνει. Τυχόν προβλήματα που δημιουργούνται σε όσους αιτούνται άσυλο, πιστεύουμε πως θα ξεπεραστούν εύκολα. Το σημαντικό είναι ότι με τον υπουργό έχουμε κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό ζήτημα».

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι εκτός από το ζήτημα της στέγασης, προτεραιότητα είναι η υλοποίηση δράσεων για την ενσωμάτωση στις τοπικές κοινωνίες των ανθρώπων αυτών, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους: «Για μένα δεν έχει σημασία πως θα ονομάζονται, μετανάστες ή πρόσφυγες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι θα παραμείνουν στην Ελλάδα και εμείς οφείλουμε να βρούμε τρόπους ενσωμάτωσης στις κοινωνίες μας, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που δεν τελειώνουν ποτέ».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μουζάλας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έως σήμερα συνεργασία με τον Γιάννη Μπουτάρη και τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, που είχε ως αποτέλεσμα, όπως τόνισε, την αποφυγή ανάπτυξης ξενοφοβικών και ρατσιστικών τάσεων. «Με τον δήμαρχο συζητήσαμε τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να συμβάλει στην ένταξη αυτών των ανθρώπων οι οποίοι, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, θα μείνουν στην χώρα μας. Υπάρχει σύμπτωση απόψεων και κοινές προτεραιότητες σε θέματα εύρεσης εργασίας και εκπαίδευσης των μεταναστών, όπως γα παράδειγμα το πώς θα τους δώσουμε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Το πρόγραμμα REACT προωθεί την πεποίθηση μας ότι το ζήτημα πρέπει να περάσει στους δήμους με μεταφορά χρηματοδότησης και τεχνογνωσίας. Με τον Γιάννη Μπουτάρη θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε καλά και θα τα καταφέρουμε στο τέλος».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρος Λεκάκης, ο Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Γιώργος Δημαρέλος και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για θέματα στήριξης και κοινωνικής ένταξης προσφύγων και μεταναστών και Πρόεδρος του ΣΕΜ, Σοφία Ασλανίδου.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει ως συντονιστής στο εταιρικό σχήμα του προγράμματος REACT με εταίρους τον δήμο Νεάπολης-Συκεών, τον δήμο Καλαμαριάς, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης, τη ΜΚΟ PRAKSIS (Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας), την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.