Skip to main content

Μουζάλας: Κλείνουν τα camps στη Θεσσαλονίκη - Μένουν μόνο τα Διαβατά

Ο υπουργός από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι στόχος είναι μέχρι τα τέλη του 2017, το αργότερο τον Φεβρουάριο του 2018, να κλείσουν 20-22 camps από τα 44.

Το σταδιακό κλείσιμo όλων των camps επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως υποστήριξε ο υπουργός  Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μουζάλας, στη συνέλευση που έγινε στην ΠΕΔΚΜ για την παρουσίαση του νέου προγράμματος εγκατάστασης αιτούτων άσυλο.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, στη Θεσσαλονίκη θα κλείσουν όλα τα camps με εξαίρεση τα camp στα Διαβατών και στα Λαγκαδίκια.

Ακόμα, στην Κεντρική Μακεδονία θα κλείσουν τα στρατόπεδα φιλοξενίας στη Softex, το Καβαλάρι, το Δίον, το Δερβένι και τη Νέα Καβάλα.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο υπουργός επιδιώκει μέχρι τα τέλη του 2017, το αργότερο τον Φεβρουάριο του 2018, να κλείσουν 20-22 camps από τα 44. Μάλιστα, όπως είπε από τα εναπομείναντα camps, θα υπάρχει μόνο ένα μεγάλο στην Αττική ενώ τα υπόλοιπα θα είναι κάτω των 200 ατόμων.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας διεκδικεί χρηματοδότηση για άλλες 10.000 θέσεις διαμονής προσφύγων σε διαμερίσματα ώστε να κλείσουν ακόμα περισσότερα camps.

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή στην Κεντρική Μακεδονία ζουν περίπου 6.000 πρόσφυγες.

Παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμμα του υπουργείου, διευκρίνισε ότι το βάρος πλέον πέφτει στην ενοικίαση διαμερισμάτων και όχι στη μίσθωση ξενοδοχείων ενώ αυτή τη φορά τα συμβόλαια θα υπογράφονται με τους δήμους χωρίς την παρέμβαση των ΜΚΟ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το βασικό όφελος της διαμονής στα διαμερίσματα είναι η ασφάλεια, καθώς όπως είπε ο ίδιος, δεν θα υπάρχουν πλέον φαινόμενα διαδηλώσεων ή κλεισίματος δρόμων.

Ακόμα τόνισε ότι το 85% των αιτούντων άσυλο θα λαμβάνει προπληρωμένες κάρτες (400 ευρώ για κάθε τετραμελή οικογένεια και 150 ευρώ για μεμονωμένα άτομα) ώστε τα χρήματα αυτά να διοχετεύονται στις τοπικές αγορές και όχι σε μεγάλες εταιρείες μέσω των συσσιτίων.

Τέλος, ζήτησε τη συμμετοχή όλων των δήμων της περιφέρειας στο νέο αυτό πρόγραμμα που στόχο έχει τη εγκατάσταση 10.000 προσφύγων σε διαμερίσματα.