Skip to main content

Μουζάλας: Δεν μπορεί να υπάρχει μια Ε.Ε. «α λα καρτ»

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέφρασε την ελπίδα να έχει επικρατήσει η αντίληψη πως η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ε.Ε. είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Ότι η προσφυγική κρίση θα έπρεπε να φέρνει πιο κοντά και όχι να διχάζει τις χώρες - μέλη, δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», καλώντας την Ευρώπη να απαντήσει στο ερώτημα εάν θα εφαρμόσει την απόφαση για μετεγκατάσταση προσφύγων ή θα την εγκαταλείψει.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μουζάλας είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχει μια Ε.Ε. «α λα καρτ», όπου κάποιος θα λέει «ναι» στις επιδοτήσεις και «όχι» στις υποχρεώσεις,

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να έχει επικρατήσει η αντίληψη πως η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ε.Ε. είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Σε ό,τι αφορά τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί στην Ελλάδα από την Ε.Ε., ως προς την ενίσχυση με προσωπικό, παρατήρησε πως από τους 400 της πρώτης συμφωνίας έχουν έλθει στην Ελλάδα 69, ενώ από τους 200 υπαλλήλους και μεταφραστές από την Ε.Ε. που θα αποστέλλονταν στα ελληνικά νησιά στη βάση μίας δεύτερης συμφωνίας, έφθασαν οι 39.

Ανέφερε επιπλέον πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν στους καταυλισμούς στην Ελλάδα 65.000 άνθρωποι, από τους οποίους υπολογίζεται πως το 30% είναι Σύροι και σε ποσοστό 15% προέρχονται από χώρες όπως το Αφγανιστάν, έχοντας επίσης καλές προοπτικές για θετική έκβαση της αίτησης ασύλου.