Skip to main content

Μουσείο Καβάφη στην Αθήνα

Σε 1,5 περίπου χρόνο η Αθήνα θα διαθέτει το δικό της Μουσείο Κ. Π. Καβάφη, όπου θα φιλοξενείται όλο το πολύτιμο αρχείο πλούσιο σε χειρόγραφα, βιβλία, αντικείμενα και έπιπλα του ίδιου του ποιητή.

Σε 1,5 περίπου χρόνο η Αθήνα θα διαθέτει το δικό της Μουσείο Κ. Π. Καβάφη, όπου θα φιλοξενείται όλο το πολύτιμο αρχείο πλούσιο σε χειρόγραφα, βιβλία, αντικείμενα και έπιπλα του ίδιου του ποιητή.

Όλη αυτή η σημαντική κληρονομιά του ποιητή θα στεγαστεί στην οικία Κωλέττη στην οδό Πολυγνώτου 13 στην Πλάκα. Το κτίριο (αποτελείται από ισόγειο, α΄ όροφο, δώμα και βοηθητικό κτίσμα) είναι του 1860 και είναι από τα πολλά κτίρια εποχής στην περιοχή τα οποία αγοράστηκαν – επί Αν. Τρίτση και Μ. Μερκούρη – από το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά λόγω αδυναμίας συντήρησης έχουν αφεθεί στο έλεος της φθοράς.

«Το στοίχημα μας είναι να εντάξουμε τον Κ. Π. Καβάφη στο περιβάλλον του, στην εποχή του», λέει ο Μανόλης Σαββίδης, φιλόλογος του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ και πρόεδρος του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού. Εισερχόμενος, λοιπόν, κάποιος στο μουσείο, στο ισόγειο όπου βρίσκεται το Εκθετήριο, θα βρίσκεται στο «δωμάτιο» του Καβάφη όπου θα υπάρχουν το γραφείο και άλλα έπιπλα του Αλεξανδρινού ποιητή καθώς και πολλά χειρόγραφα, φωτογραφίες και άλλα προσωπικά αντικείμενα του.
 

χειρόγραφο Καβάφη, «Περιμένοντας τους βάρβαρους» (1904)


Στο ισόγειο θα υπάρχει επίσης και μια αίθουσα πολυμέσων όπου θα πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις και θα γίνονται και εκπαιδευτικές δράσεις για τα σχολεία και το κοινό, όπου μέσα από βίντεο αλλά και άλλο υλικό που θα είναι προσβάσιμο μέσω υπολογιστών, ο κόσμος θα μπορεί να ενημερώνεται για τη ζωή και το έργο του ποιητή.

Στον πρώτο όροφο θα στεγαστεί ο κύριος όγκος του αρχείου του Καβάφη. Επιπλέον, θα υπάρχει και ερευνητικό κέντρο όπου θα γίνεται η συντήρηση και η μελέτη του έργου του ποιητή αλλά και των αρχείων του Σπουδαστηρίου.

Τη διαμόρφωση της οικίας Κωλέττη έχει αναλάβει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – η ιδέα για τη δημιουργία του μουσείου ανήκει στον πρόεδρο Α. Φιλιππίδη – καθώς και τα έξοδα λειτουργίας του για τα επόμενα 20 χρόνια.

Φιλοδοξία του Σπουδαστηρίου είναι να δοθεί στο μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή «το ιστορικό, λογοτεχνικό και κοινωνικό πλαίσιο που του αξίζει».

Να σημειωθεί ότι το αρχείο του Κ. Π. Καβάφη κληρονόμησε, μετά το θάνατο του ποιητή, ο Αλέκος Σεγκόπουλος, ενώ το 1969 πουλήθηκε στον Γ. Π. Σαββίδη για να περιέλθει το 1995 στην κυριότητα του Μανόλη Σαββίδη, ο οποίος το ενέταξε στο υλικό του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού αφότου ιδρύθηκε αυτή η μη κερδοσκοπική εταιρία το 1996. 

Λίγα λόγια για τον ποιητή

 

 


Ο Κωνσταντίνος Καβάφης ή Κ. Π. Καβάφης, γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια, όπου οι γονείς του εγκαταστάθηκαν εγκαταλείποντας την Κωνσταντινούπολη το 1840. Μετά το θάνατο του πατέρα του το 1870 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αγγλία (Λίβερπουλ και Λονδίνο) όπου έμεινε μέχρι το 1876. Στην Αλεξάνδρεια ο Καβάφης διδάχτηκε αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά με οικοδιδάσκαλο και συμπλήρωσε τη μόρφωσή του για ένα-δύο χρόνια στο Ελληνικό Εκπαιδευτήριο της Αλεξάνδρειας. Έζησε επίσης για τρία χρόνια, που ήταν τα κρισιμότερα στην ψυχο-διανοητική του διαμόρφωση, στην Πόλη (1882-84).

Το 1897 ταξίδεψε στο Παρίσι και το 1903 στην Αθήνα, χωρίς από τότε να μετακινηθεί από την Αλεξάνδρεια για τριάντα ολόκληρα χρόνια. Επαγγελματικά, ο Καβάφης δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί. Ύστερα από περιστασιακές απασχολήσεις σε χρηματιστηριακές επιχειρήσεις, αποφάσισε να γίνει δημόσιος υπάλληλος και διορίστηκε σε ηλικία 26 χρονών στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων στην Υπηρεσία του Τρίτου Κύκλου Αρδεύσεων, όπου παρέμεινε έως τον Μάρτιο του 1932.

Από το 1886 άρχισε να δημοσιεύει ποιήματα επηρεασμένα από τους Αθηναίους ρομαντικούς ποιητές, χωρίς να τον έχει επηρεάσει καθόλου η στροφή της γενιάς του 80. Από το 1891, όταν εκδίδει σε αυτοτελές φυλλάδιο το ποίημα «Κτίσται», και ιδίως το 1896, όταν γράφει τα «Τείχη»,το πρώτο αναγνωρισμένο, εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά των ώριμων ποιημάτων του.

Ο Καβάφης είναι γνωστός για την ειρωνεία του, ένα μοναδικό συνδυασμό λεκτικής και δραματικής ειρωνείας. Οι Έλληνες ποιητές γενικά τον σνόμπαραν λόγω του ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Πολλοί όμως από τους αλλόγλωσσους ομοτέχνους και αναγνώστες του (π.χ. Όντεν, Φόρστερ) αρχικά γνώρισαν και αγάπησαν τον ερωτικό Καβάφη.

Το 1932, ο Καβάφης, άρρωστος από καρκίνο του λάρυγγα, πήγε για θεραπεία στην Αθήνα, όπου παρέμεινε αρκετό διάστημα, εισπράττοντας μια θερμότατη συμπάθεια από το πλήθος των θαυμαστών του. Επιστρέφοντας όμως στην Αλεξάνδρεια, η κατάστασή του χειροτέρεψε. Εισήχθη στο Νοσοκομείο της Ελληνικής Κοινότητας, όπου και πέθανε στις 29 Απριλίου του 1933, τη μέρα που συμπλήρωνε 70 χρόνια ζωής.

Ένα σύντομο αυτοβιογραφικό σημείωμα του ποιητή:

«Είμαι Κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγήν, αλλά εγεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια - σ΄ ένα σπίτι της οδού Σερίφ· μικρός πολύ έφυγα, και αρκετό μέρος της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα στην Αγγλία. Κατόπιν επισκέφθην την χώραν αυτήν μεγάλος, αλλά για μικρόν χρονικόν διάστημα. Διέμεινα και στη Γαλλία. Στην εφηβικήν μου ηλικίαν κατοίκησα υπέρ τα δύο έτη στην Κωνσταντινούπολη. Στην Ελλάδα είναι πολλά χρόνια που δεν επήγα. Η τελευταία μου εργασία ήταν υπαλλήλου εις ένα κυβερνητικόν γραφείον εξαρτώμενον από το υπουργείον των Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου. Ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και ολίγα Ιταλικά».

Δημήτρης Τσάκωνας

 

 

Business Story
Off