Skip to main content

Σύμφωνο με την Παγκόσμια Τράπεζα για τις μεταφορές της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Παγκόσμιας Τράπεζας και τεσσάρων φορέων της Θεσσαλονίκης για τις μεταφορές. Οι στόχοι της συνεργασίας.

Σύμφωνο συνεργασίας πρόκειται να υπογράψουν με την Παγκόσμια Τράπεζα τέσσερις φορείς της Θεσσαλονίκης που αντικείμενο έχουν τις μεταφορές και την βιώσιμη αστική κινητικότητα και, συγκεκριμένα, η Εγνατία Οδός Α.Ε., το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών όπως και η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Μάλιστα σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης σύσκεψη εκπροσώπων των τεσσάρων αυτών φορέων με το κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας που βρίσκεται στην πόλη και που συζητά με το Δήμο Θεσσαλονίκης τους πιθανούς τρόπους αξιοποίησης των δημοτικών ακινήτων που παραμένουν αναξιοποίητα ή και εγκαταλελειμμένα.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας που θα υπογράψουν οι τέσσερις παραπάνω φορείς με την Παγκόσμια Τράπεζα θα είναι ανοικτό ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε αυτή τη σχέση είτε φορείς της Αυτοδιοίκησης, Δήμοι της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης αλλά ενδεχομένως και η Αττικό Μετρό Α.Ε.

Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. κ. Απόστολος Αντωνούδης, κοινή επιδίωξη είναι να αντιμετωπιστεί ενιαία το Σύστημα Μεταφορών που πρέπει να οργανωθεί στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα λεωφορεία, το υπό κατασκευή μετρό, τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία αλλά και ένα δεύτερο μέσο σταθερής τροχιάς, το τραμ, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το δίκτυο μετρό.

Οι τέσσερις φορείς εκτιμούν και επιδιώκουν, μέσα από τη συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, ότι θα μπορέσουν να έχουν τεχνική βοήθεια αλλά και να αποκτήσουν πρόσβαση σε διεθνή χρηματοδοτικά εργαλεία από τα οποία να αντλήσουν πόρους για τη μελέτη και δημιουργία του Συστήματος Μεταφορών Θεσσαλονίκης.