Skip to main content

Μοσκοβισί: «Ναι» στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα

Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο προβλέπει συλλογικές συμβάσεις και η ομάδα εμπειρογνωμόνων έχει σαφές πόρισμα, απάντησε στον Δ. Παπαδημούλη

Τη στήριξή του στο αίτημα της Ελλάδας για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Η Κομισιόν υπερασπίζει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανήκει στο πλαίσιο αυτό», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μοσκοβισί, ενώ, όπως διαβεβαίωσε στη συνέχεια, «το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο προβλέπει συλλογικές συμβάσεις και η ομάδα εμπειρογνωμόνων έχει σαφές πόρισμα».

Κατά τον Επίτροπο, αυτή τη στιγμή «συζητάμε για μια συμφωνία για μέτρα που αφορούν την αγορά εργασίας, σύμφωνα με αυτά που πρότεινε η ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων και αυτό υποστηρίζεται σαφέστατα από την Κομισιόν».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι «αυτό θα πρέπει να προσαρμοστεί στην αντίστοιχη κατάσταση και την πλατφόρμα μεταρρυθμίσεων που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε» στην Ελλάδα.

Χαιρετίζοντας την απάντηση του Επίτροπου, ο κ. Παπαδημούλης εξέφρασε την ελπίδα «αυτή η προσέγγιση τελικά να υπερισχύσει, γιατί θα ήταν απαράδεκτο να πούμε ότι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα υποστηρίζει κάτι διαφορετικό από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».