Skip to main content

Μοσκοβισί: Πρώτα τα προαπαιτούμενα, μετά η ανακεφαλαιοποίηση

Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, κυρίως από τις ελληνικές αρχές, ώστε η Ελλάδα να διασφαλίσει ένα σταθερό μέλλον, τόνισε ο Μοσκοβισί.

Την άμεση σύνδεση των 10 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί για τις τράπεζες με την ολοκλήρωση της μνημονιακής προσαρμογής έκανε σαφή ο Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα.

Έθεσε ως προτεραιότητες την εκπλήρωση του πρώτου και του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, εν συνεχεία την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις για το χρέος, οι οποίες, όπως επισήμανε, θα πρέπει να έχουν ευφυή έκβαση, και να οδηγήσουν σε συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Μάλιστα, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ανέφερε "για τις τράπεζες ότι προκειμένου να διατεθούν τα 10 δισ. ευρώ, θα πρέπει να έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα βελτίωσης της δομής του τραπεζικού συστήματος, να έχουν εφαρμοστεί του μνημονίου αλλά να υπάρχει και ένας προϋπολογισμός που να διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα".

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, έπειτα από τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως η δυναμική που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ είναι θετική, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει εμπιστοσύνη.

Όπως είπε, δέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφτεί την Ελλάδα με σκοπό, μεταξύ άλλων, να ετοιμαστεί το έδαφος για το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας το οποίο, όπως σημείωσε, είναι πολύ σημαντικό και θα πάρει σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα.

Ο επίτροπος χαρακτήρισε κρίσιμη την επίσκεψή του καθώς, όπως υπογράμμισε, στόχος είναι να καθοριστεί το ύψος της προόδου που έχει επιτευχθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μοσκοβισί κάλεσε την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να αγαπάει τους Έλληνες».

Όπως είπε ο κ. Μοσκοβισί, σύμφωνα με αυτά που συμφωνήθηκαν, τις επόμενες τρεις εβδομάδας πρέπει να ολοκληρωθεί πλήρως το πακέτο με τα προαπαιτούμενα και πως το δεύτερο πακέτο πρέπει να ψηφιστεί τον Νοέμβριο.

Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα «κόκκινα» δάνεια, σημειώνοντας πως πρέπει να προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι, αλλά και ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση άμεσα για το θέμα.

«Ο Έλληνας είναι συνδεδεμένος με την ιδιοκτησία του, αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα πληρωμής», είπε.

Παράλληλα, ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και σημείωσε ότι μετά την συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και προς το τέλος του έτους, θα έχουμε την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τονίζοντας παράλληλα ότι ένα ιδιαίτερα κρίσιμος τομέας είναι εκείνος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

«Θα μεταφέρω τις ιδέες που μου μετάφεραν οι Έλληνες στους δικούς μου στις Βρυξέλλες, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, κυρίως από τις ελληνικές αρχές, ώστε η Ελλάδα να διασφαλίσει ένα σταθερό μέλλον προς όφελος του λαού της», υπογράμμισε.

Εκτίμησε ότι στις αυριανές προβλέψεις της Κομισιόν θα καταγράφεται το β’ εξάμηνο του 2016 η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. "Προτιμώ την ανάκαμψη από το Grexit" είπε.