Skip to main content

Μοσκοβισί: Είχα προειδοποιήσει την κυβέρνηση για χρέος και QE

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί υπογραμμίζει ότι η χώρα έχει επιτέλους απομακρυνθεί αρκετά από το καταστροφικό καλοκαίρι του 2015.

Προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση να μην ποντάρει υπερβολικά στην ένταξη της στο QE, είχε απευθύνει ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας πως μια τέτοια απόφαση θα αργήσει.  

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο Capital.gr, ο Επίτροπος ξεκαθαρίζει ότι δεν ήταν αυτός η πηγή των αυξημένων προσδοκιών και προειδοποιεί για την πρακτική εφαρμογή των συμφωνηθέντων κατά τον τελευταίο χρόνο του προγράμματος και παραθέτει τα σημαντικά στοιχεία της ατζέντας των ελέγχων για το τελευταίο έτος του προγράμματος διάσωσης.

«Απορρίπτω απόλυτα τους ισχυρισμούς που έχω διαβάσει στον Τύπο τις τελευταίες ημέρες ότι κατά κάποιον τρόπο είμαι υπεύθυνος για τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Ήμουν πάντα σαφέστατος ότι μια συμφωνία χρέους θα έπρεπε να παραμείνει προσδεμένη στη δήλωση της Eurogroup του Μαΐου του 2016», σημειώνει και προσθέτει: «Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα είχε δημιουργηθεί ισχυρή προσδοκία που καλλιεργήθηκε από την κυβέρνηση ότι θα συμμετείχε στο πρόγραμμα αγοράς των ομολόγων, την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ».

Ο Επίτροπος απορρίπτει την δραματουργία τύπου "Game of Thrones”, όπως λέει χαρακτηριστικά, για τις υποτιθέμενες κόντρες της Κομισιόν με τη Γερμανία και εξηγεί ότι αυτός είχε τον κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση, εκ μέρους της Επιτροπής, όπως ακριβώς είχε αποφασίσει ο ίδιος ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Σημειώνει δε ότι η χώρα έχει επιτέλους απομακρυνθεί αρκετά από το καταστροφικό καλοκαίρι του 2015. Τέλος επεξηγεί και τις πρόσφατες δηλώσεις του για την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Κομισιόν.

Αναφέρει επίσης ότι έχει «άριστη σχέση συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και με άλλα μέλη». «Η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί πια πολύ από το δραματικό καλοκαίρι του 2015. Πολλά πολύ δύσκολα μέτρα έχουν περάσει και γνωρίζω καλά τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός προκειμένου να σταθεροποιήσει την οικονομία του και να διασφαλίσει τη θέση του στην ευρωζώνη. Το τέλος αυτής της μακράς σήραγγας λιτότητας είναι πλέον μπροστά μας», υπογραμμίζει.