Skip to main content

Μοσκοβισί: Αναγκαία και εφικτή η συμφωνία με την Ελλάδα

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί υποστήριξε ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί και αυτό θα τονώσει την ανάπτυξη.

Η Ελλάδα θα επανέλθει στην ανάπτυξη, κυρίως λόγω της επαναφοράς της εμπιστοσύνης, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Εελληπίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε, επίσης, ότι προσδοκεί επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επαναληφθεί η κρίση του περασμένου καλοκαιριού σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα» δήλωσε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το πλαίσιο είναι σήμερα διαφορετικό, τόσο σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί όσο και από πλευράς επιδόσεων της οικονομίας, που είναι καλύτερες των προσδοκιών.

Η επίτευξη συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι εφικτή και αναγκαία, υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας πως είναι υπό συζήτηση το θέμα της νομικής έγκρισης από την Ελλάδα ενός μηχανισμού αυτόματης προληπτικής δημοσιονομικής εξισορρόπησης σε περίπτωση που αυτή κριθεί επιβεβλημένη.

Ανέφερε, επίσης, ότι το ζήτημα του χρέους είναι θέμα που πρέπει να εξεταστεί, ενώ σημείωσε πως δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης.

Σχετικά με το Eurogroup της 9ης Μαΐου, ο Μοσκοβισί εμφανίστηκε «συγκρατημένα αισιόδοξος» ως προς την πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία.

Απέφυγε, πάντως, να απαντήσει εάν οι βελτιωμένες προβλέψεις της Κομισιόν θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το πακέτο των εφεδρικών μέτρων.

Αυτά που εκκρεμούν δεν είναι εύκολα, κατέληξε.