Skip to main content

Μόσχα: Μέσω Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η λύση του Κυπριακού

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας διαβεβαίωσε μετά από συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη ότι η Μόσχα υποστηρίζει λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

«Η πιο αποτελεσματική διασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου μπορεί να προέλθει από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ, σε δηλώσεις στη Μόσχα, μετά τη σημερινή συνάντηση του με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ανακοίνωση στη Λευκωσία για τη συνάντηση αναφέρει ότι ο κ. Λαβρόφ χαρακτήρισε «αναχρονιστικό, που δεν συνάδει με τον σύγχρονο κόσμο, το υφιστάμενο σύστημα Εγγυήσεων στην Κύπρο».

Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ότι η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρώπη και διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα υποστηρίζει λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι μετέφερε την ετοιμότητα του προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλιών για επίτευξη λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του ευρωπαϊκού δικαίου και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για «την διαχρονική στάση αρχών που τηρεί η Ρωσική Ομοσπονδία στο Κυπριακό» και ζήτησε από τον κύριο Λαβρόφ να βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού σε συναντήσεις και επαφές, που θα έχει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι στη συνάντηση είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του Κυπριακού λαού σε σχέση με τον πυρηνικό σταθμό του Ακκιουγιού.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Κύπρου συζητήθηκαν, επίσης, περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στο Συριακό.