Skip to main content

Morgan Stanley: Στο 20% η πιθανότητα οικονομικής ύφεσης το 2016

Η πιθανότητα παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης φέτος ανέρχεται στο 20% σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Η πιθανότητα παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης φέτος ανέρχεται στο 20% σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, Morgan Stanley.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας ανέφεραν ότι η υποτονική καταναλωτική ζήτηση στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία και η αδυναμία στις αναδυόμενες αγορές λόγω των ανησυχιών για την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων, καθώς και οι εκροές κεφαλαίων από την Κίνα περιλαμβάνονται στους βασικούς κινδύνους.

Μια παγκόσμια ύφεση γενικώς ορίζεται ως ανάπτυξη χαμηλότερη περίπου του 2,5% που απαιτείται προκειμένου η παγκόσμια οικονομία να συμβαδίζει με την αύξηση του πληθυσμού.

«Το 2,5% φαίνεται να είναι η επικίνδυνη ζώνη για την παγκόσμια ύφεση, διότι ιστορικά αυτό είναι το πραγματικό ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ όπου βλέπεις το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να είναι αρνητικό», δήλωσε η Έλγκα Μπαρτς, μία από τους επικεφαλής του τμήματος οικονομικών της Morgan Stanley.

«Το βασικό μας σενάριο προβλέπει μέτρια ανάκαμψη στο 3,3%. Αλλά οι κίνδυνοι υποεκτιμήθηκαν και φαίνεται να έχουν αυξηθεί πρόσφατα».