Skip to main content

Morgan Stanley: Αγοραστική ευκαιρία η Ευρώπη παρά τους κινδύνους

Η Morgan Stanley τονίζει ότι ένα πολιτικό σοκ όπως αυτό που προκάλεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, θα αποδυναμώσει το ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές και τα ομόλογα έχουν "κρατηθεί πίσω" λόγω του πολιτικού κινδύνου που ενέχουν οι εκλογές στην περιοχή, ωστόσο σύμφωνα με την Morgan Stanley, αυτό δημιουργεί εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Όπως επισημαίνει, αν και ο πολιτικός κίνδυνος είναι πραγματικός, η ζημιά από τυχόν λαϊκιστικά εκλογικά αποτελέσματα θα είναι μέτρια και οριακή σε ότι αφορά τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

Η Morgan Stanley τονίζει ότι ένα πολιτικό σοκ όπως αυτό που προκάλεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, πιθανότατα θα αποδυναμώσει το ευρώ αμέσως, παρέχοντας ένα ισχυρό μαξιλάρι για την κερδοφορία των εταιρειών, καθώς όπως εκτιμά το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αναβαθμίσεις σε αυτό το μέτωπο. Έτσι, συστήνει σε όσους είναι underweight στα ευρωπαϊκά assets αυτή τη στιγμή να προσθέσουν στα χαρτοφυλάκιά τους ευρωπαϊκές μετοχές και ομόλογα, μεταδίδει το capital.gr.

Σύμφωνα με την MS, οι αγορές μετοχών και ομολόγων στην Ευρώπη έχουν μείνει πίσω στο παγκόσμιο ράλι της αναθέρμανσης της οικονομίας, λόγω των πολιτικών ανησυχιών, παρά τη βελτίωση που έχουν σημειώσει τα οικονομικά στοιχεία. Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και για τα κέρδη των εταιρειών αυξάνονται. Και οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν υψηλή μόχλευση στην παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ οι αποτιμήσεις τους είναι σχετικά ελκυστικές. Επιπλέον, το αδύναμο ευρώ αποτελεί έναν ούριο άνεμο ο οποίος θα μπορούσε να απορροφήσει ένα πιθανό σοκ από κάποια έκπληξη στο μέτωπο της πολιτικής.  

Όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, οι φόβοι σχετικά με τις απειλές για το ευρώ είναι μάλλον υπερβολικοί, ωστόσο οι ανισορροπίες αυξάνονται, γεγονός το οποίο θα διατηρήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενεργή. Μπορεί η άνοδος του λαϊκισμού το τελευταίο διάστημα να έχει προκαλέσει απρόσμενα αποτελέσματα, ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η MS, έχει ανταμείψει τους επενδυτές που έχουν υπομονή.

Όπως δείχνουν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, η ανάπτυξη στην Ευρώπη και ειδικά στην ευρωζώνη ενισχύεται και αυτό σύμφωνα με την MS θα οδηγήσει το αναλυτές σε θετικές αναθεωρήσεις της εταιρικής κερδοφορίας. Μετά από πέντε χρόνια μειώσεων, οι εκτιμήσεις για τον δείκτη MSCI Europe τώρα δίνουν 12% ετήσια ανάπτυξη των EPS για το 2017, πολύ υψηλότερα από αυτές για τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, οι επενδυτές θα πρέπει να θυμούνται τη σύνθεση της ευρωπαϊκής αγοράς μετοχών. Οι μετοχές εταιρειών του κλάδου των χρηματοοικονομικών, της βιομηχανίας και των εμπορευμάτων έχουν μεγάλο βάρος, και αυτό σημαίνει ότι η αγορά έχει υψηλή μόχλευση στην αναθέρμανση της οικονομίας. Επίσης, η ευρωπαϊκή αγορά παρέχει ευρύτερη έκθεση σε κυκλικές μετοχές και μετοχές αξίας οι οποίες αποτελούν ένα μέσο έκθεσης στις αναδυόμενες αγορές, με χαμηλότερη μεταβλητότητα.