Skip to main content

Moody's: Το Grexit εστία κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία

H παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι υποτονική τα επόμενα δύο χρόνια προειδοποιεί σε έκθεσή της η Moody's Investors Service.

Mια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αποτελεί εστία κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί σε έκθεσή της η Moody's Investors Service.

Αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι υποτονική τα επόμενα δύο χρόνια. Όπως σημειώνεται στην έκθεση της Moody's, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι βασικοί καθοδικοί κίνδυνοι σχετίζονται με μια πιθανή περαιτέρω αισθητή διόρθωση στις αγορές μετοχών και ακινήτων της Κίνας, μια ανεξέλεγκτη αντίδραση στην αναμενόμενη σύσφιξη της πολιτικής της αμερικανικής Federal Reserve και μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η Moody's διατηρεί τη βασική της πρόβλεψη για ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ομάδας των 20 μεγάλων βιομηχανικών και οικονομικά αναδυόμενων χωρών (G20) στο 2,7% αυτό το έτος, για να ενισχυθεί στο 3% περίπου το 2016, σε σύγκριση με 2,9% το 2014.

Για την Ευρωζώνη η Moody's αναμένει η ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο 1,5% τόσο το 2015 όσο και το 2016. Το πιο αδύναμο ευρώ και οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου έχουν δώσει ώθηση στην οικονομία της περιοχής, αναφέρει ο οίκος και προσθέτει: Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία – είτε από αυξημένες επενδύσεις, παραγωγικότητα ή ταχύτερα του συνηθισμένου αύξησης της απασχόλησης – ότι οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν ουσιωδώς ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική.