Skip to main content

Moody's: Παραμένει υψηλό το πολιτικό ρίσκο για την Ελλάδα

Tο πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα παραμένει υψηλό όπως και η πιθανότητα συνέχισης των προβλημάτων ρευστότητας της χώρας, σύμφωνα με την Moody's.

Τους φόβους του για διατήρηση του πολιτικού ρίσκου και των προβλημάτων ρευστότητας στην Ελλάδα υπογράμμισε ο Dietmar Hornung, επικεφαλής των αξιολογήσεων των χωρών της Ευρώπης της Moody’s, σε συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης CFA, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Σύμφωνα με τη Moody’s, το 79% των χωρών της Ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) παρουσιάζει σταθερές προοπτικές.

Ωστόσο, όπως είπε, το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα παραμένει υψηλό όπως και η πιθανότητα συνέχισης των προβλημάτων ρευστότητας της χώρας.

Χαρακτήρισε την πιθανή θετική αξιολόγηση του πρώτου ελέγχου του νέου ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς ως το έναυσμα για την εξέταση της αναβάθμισης της χώρας από την εταιρεία.

Σημείωσε δε με ικανοποίηση τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, ο ρυθμός των οποίων δεν πρέπει να ανακοπεί καθώς και την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο τραπεζικός κλάδος κατά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση.

Σημείωσε επίσης τους γενικότερους πολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη (Brexit, εκλογές σε Ισπανία και Πορτογαλία), ενώ σημείωσε ότι ο κίνδυνος του Grexit έχει περιοριστεί αλλά δεν έχει εξαφανιστεί.

Τέλος, ως σημαντικές αδυναμίες χαρακτήρισε τα υψηλά επίπεδα του δημοσίου χρέους που στο βασικό σενάριο της εταιρείας δεν δείχνουν σημεία σημαντικής αποκλιμάκωσης μέχρι το 2025, καθώς και τις εγγενείς αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης.