Skip to main content

Moody's: Ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει περάσει ανεπιστρεπτί

Το Grexit, τονίζει χαρακτηριστικά, μπορεί να αναδυθεί εκ νέου στην επιφάνεια, καθώς οι κίνδυνοι παραμονεύουν, αναφέρει σε έκθεση του ο οίκος Moody's.

Ο κίνδυνος του Grexit έχει μειωθεί σημαντικά μετά τη συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας, αλλά ο περιορισμός των προκλήσεων μπορεί να αποδεχθεί εύθραυστος και προσωρινός, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, σε έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία.

Το Grexit, τονίζει χαρακτηριστικά, μπορεί να αναδυθεί εκ νέου στην επιφάνεια, καθώς οι κίνδυνοι παραμονεύουν. «Οι εγχώριοι και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι υπονομεύουν μία σειρά περιοχών, όπως η Μέση Ανατολή, η Ανατολική Ασία και η Ελλάδα» προσθέτει ο Moody’s, τονίζοντας ότι ορισμένες κυβερνήσεις είτε είναι απρόθυμες είτε είναι ανίκανες, να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι οι κρατικές αξιολογήσεις θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα και το 2016, αν και δεν αποκλείονται αρνητικές ή ευχάριστες εκπλήξεις.

Πάντως, προειδοποιεί ότι εφόσον η επιβράδυνση στην Κίνα αποδειχθεί μεγαλύτερη του αναμενομένου, τότε ενδεχομένως να προκληθεί μία σειρά αρνητικών επιπτώσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ένας ακόμη κίνδυνος συνίσταται στην αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, καθώς η άρση της «χαλαρής» πολιτικής και η αύξηση των επιτοκίων θα συνεπάγεται δυσμενέστερες χρηματοδοτικές συνθήκες, ιδίως για τις αναδυόμενες οικονομίες.