Skip to main content

Monte dei Paschi: Έκδοση ομολόγων για κάλυψη κεφαλαιακού κενού 8,8 δισ

Οι εκδόσεις ομολόγων θα στηριχθούν από κρατικές εγγυήσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος ρευστότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η Monte dei Paschi di Siena σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα ύψους 15 δισ. ευρώ του χρόνου, προκειμένου να αποκαταστήσει την ρευστότητάς της και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Ιταλικό Τύπο.

Οι εκδόσεις ομολόγων θα στηριχθούν από κρατικές εγγυήσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος ρευστότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα «La Repubblica», το 1/3 του νέου χρέους  που θα αντιπροσωπεύουν τα ομόλογα, θα έχει βραχυπρόθεσμη διάρκεια, ενώ το υπόλοιπο θα είναι τριετούς ωρίμανσης.

Η Monte dei Paschi, τις προηγούμενες ημέρες, αιτήθηκε της παροχής βοήθειας από το ιταλικό δημόσιο, μετά την αποτυχία άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε από την πλευρά της, στην αναθεώρηση των κεφαλαιακών ελλείψεων της τράπεζας, οι οποίες πλέον ανέρχονται σε 8,8 δισ. ευρώ, έναντι 5 δισ. ευρώ της αρχικής εκτίμησης.

Το ιταλικό δημόσιο αναμένεται να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση με το ποσό των 6,6 δισ. ευρώ, ενώ τα εναπομείναντα κεφάλαια θα καλυφθούν από θεσμικούς επενδυτές.