Skip to main content

Μονοπάτια προσβάσιμου τουρισμού για ΑμεΑ στον δήμο Βόλβης

Δέκα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος στο δήμο θα φιλοξενήσουν παρεμβάσεις ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρίες.

Μια από τις σημαντικότερες κοινωνικές, αλλά και οικονομικές παρεμβάσεις έχει την ευκαιρία να υλοποιήσει ο δήμος Βόλβης στα διοικητικά του όρια, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να γίνει ο πιο φιλικός δήμος για τα άτομα με αναπηρίες, μέσα από το πρόγραμμα «Μονοπάτια Προσβάσιμου Τουρισμού Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλαπλές παρεμβάσεις, ώστε να μετατραπεί ο δήμος σε έναν από τους ΟΤΑ με τη μεγαλύτερη προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρίες και σχεδιάζεται οι παρεμβάσεις αυτές να αρχίσουν να υλοποιούνται εντός του έτους.

«Κύριος στόχος των δράσεων είναι η πλήρης προσβασιμότητα των ΑμεΑ κατά την επίσκεψή τους σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος και αναψυχής, όπως είναι οργανωμένες ακτές, αξιοθέατα και μνημεία περιβάλλοντος, σημεία πληροφόρησης τουριστών κ.ά.», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο δήμος.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος εγκρίθηκε από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020» και ο προϋπολογισμός του είναι 1.487.000 ευρώ. Εταίροι του δήμου, που υπέβαλε την πρόταση είναι ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, ο Οργανισμός Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Razlog της Βουλγαρίας, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, η Ένωση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στη Βουλγαρία, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Σερρών του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, το ECO Wirlds Rodopi (Βουλγαρία) και το KRUG Art Movement (Βουλγαρία).

Οι στόχοι του δήμου με το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι να αποκτήσει την ταυτότητα του πλέον φιλικού δήμου προς τα άτομα με αναπηρίες, προκειμένου αφενός να εξυπηρετήσει τα άτομα με αναπηρίες εντός Ελλάδας, αφετέρου να προσελκύσει τουρισμό, καθώς τα άτομα με αναπηρίες διεθνώς αποτελούν μια σημαντική κατηγορία τουριστών, που σε ελάχιστες περιοχές τους δίνεται η δυνατότητα παροχής εξυπηρετήσεων και υπηρεσιών που έχουν ανάγκη, με αποτέλεσμα ο αποκλεισμός τους να λειτουργεί αποτρεπτικά και στην επίσκεψη μιας περιοχής.

Ο δήμος Βόλβης είναι τουριστικός και με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, μέσω του προγράμματος, μπορεί να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς και των ατόμων με αναπηρίες. Στο πρόγραμμα προβλέπεται να γίνουν πλήρως προσβάσιμα από άτομα με αναπηρίες δέκα συγκεκριμένα τουριστικά σημεία του δήμου, μεταξύ των οποίων μονοπάτια (περιπατητικές διαδρομές στη φύση) και οι τέσσερις ακτές που έχουν βραβευτεί φέτος με «Γαλάζια Σημαία».

Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, «η ανάγκη για να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο πλέγμα εξυπηρετήσεων προκύπτει πρωτίστως από λόγους κοινωνικούς και ανθρωπιστικούς. Οι εξυπηρετήσεις που προσφέρουμε στους ανθρώπους με αναπηρίες δείχνουν το επίπεδο του πολιτισμού μας κι εμείς στο δήμο Βόλβης έχουμε αποδείξει ότι ενδιαφερόμαστε ουσιαστικά για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Δευτερευόντως υπάρχουν και οι οικονομικοί λόγοι, με την προσέλκυση τουρισμού, καθώς ο δήμος μας μπορεί να γίνει πόλος έλξης και δυναμικός προορισμός για τα άτομα με αναπηρίες. Πρέπει όμως να τονίσω ότι την ανάγκη για να προχωρήσουμε σε αυτό το πρόγραμμα τη διαπιστώσαμε από το σύστημα που εγκαταστήσαμε με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην ακτή και δίνουμε πρόσβαση στα άτομα με αναπηρίες στη θάλασσα. Το Seatrac λειτουργεί στο δήμο μας εδώ και τρία χρόνια και είδαμε όλοι τα οφέλη, αναγνωρίζοντας παράλληλα και την αναγκαιότητα να καλύψουμε ένα μεγάλο κενό. Επίσης, κάθε καλοκαίρι σε δυο δεκαήμερα φιλοξενούμε στην παιδική εξοχή Σταυρού συνολικά περίπου 300 παιδιά ΑμεΑ, στα οποία θέλαμε να δώσουμε ακόμη περισσότερες δυνατότητες ευχάριστης παραμονής».

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν στα εξής δέκα σημεία του δήμου:

-"Κέντρο Πληροφόρησης για την Παράκτια Ζώνη του Στρυμονικού Κόλπου και του Κόλπου της Ιερισσού" (Ασπροβάλτα). Θα γίνει βελτίωση πρόσβασης σε εξωτερικό/εσωτερικό χώρο, δημιουργία θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ με ανάλογη σήμανση, παρεμβάσεις εισόδου κτιριακών υποδομών για ανεμπόδιστη είσοδο ατόμων με αναπηρικό αμαξίδιο (πρόσβαση σε ράμπα, διαμόρφωση πόρτας εισόδου, κλπ.), διαμόρφωση εσωτερικού χώρου για ανεμπόδιστη κίνηση ατόμων με αναπηρικό αμαξίδιο, προσθήκη πληροφοριών σε προσβάσιμες μορφές (braille επιγραφές, κλπ.), εγκατάσταση πλήρως προσβάσιμου infokiosk εσωτερικού τύπου, προσθήκη νέων επιγραφών πληροφόρησης κατάλληλων και για ΑμεΑ.

-Κεντρικό Περίπτερο Πληροφόρησης (Σταυρός). Προβλέπεται δημιουργία θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ με ανάλογη σήμανση, βελτίωση πρόσβασης αναπηρικών αμαξιδίων (κατασκευή ράμπας με χειρολαβές, διαμόρφωση θέσεων για αναπηρικό αμαξίδιο, κλπ.), διαμόρφωση πάγκου εξυπηρέτησης, εγκατάσταση προσβάσιμου αλληλεπιδραστικού infokiosk.

-Τέσσερις ακτές με Γαλάζια Σημαία (Σταυρός, Βρασνά, Ασπροβάλτα). Στις δράσεις περιλαμβάνεται τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού (αμφίβια τροχήλατα οχήματα) και ειδικών κινητών διαδρόμων για πρόσβαση στο νερό ατόμων μειωμένης κινητικότητας, τοποθέτηση κινητών χημικών τουαλετών και αποδυτηρίων ΑμεΑ, δημιουργία θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ με ανάλογη σήμανση, διαμορφώσεις εδάφους και ειδικές πλατφόρμες από ξύλο, προσβάσιμα ντους για άτομα με μειωμένη κινητικότητα, νέα ειδική σήμανση και πληροφόρηση προσβάσιμη σε όλους.

-Δυο σημεία θέασης στη λίμνη Βόλβη. Με τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ με ανάλογη σήμανση, βελτίωση πρόσβασης αναπηρικών αμαξιδίων σε κιόσκια-υπόλοιπες υποδομές (ειδικοί διάδρομοι, ξύλινες πλατφόρμες, ράμπα με χειρολαβές, διαμόρφωση θέσεων για αναπηρικό αμαξίδιο κλπ.), προσθήκη νέας ειδικής σήμανσης προσβάσιμης σε άτομα με προβλήματα όρασης (γραφή Braille) και αναπηρικό αμαξίδιο τοποθέτηση κινητών χημικών τουαλετών ΑμεΑ κλπ.

-Νυμφόπετρες. Οι δράσεις προβλέπουν δημιουργία θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ με ανάλογη σήμανση, βελτίωση πρόσβασης με αναπηρικό αμαξίδιο σε κιόσκια - υπόλοιπες υποδομές (ειδικοί διάδρομοι, ξύλινες πλατφόρμες, ράμπα με χειρολαβές, διαμόρφωση θέσεων εσωτερικού για αναπηρικό αμαξίδιο κλπ.), προσθήκη νέας ειδικής σήμανσης προσβάσιμης σε άτομα με προβλήματα όρασης (γραφή Braille) και αναπηρικό αμαξίδιο τοποθέτηση κινητών χημικών τουαλετών ΑμεΑ κλπ.

-Πλατανόδασος Σταυρού. Επίσης προβλέπεται δημιουργία θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ με ανάλογη σήμανση και βελτίωση πρόσβασης από τις θέσεις αυτές στις εισόδους του πάρκου, βελτίωση πρόσβασης σε κιόσκια, πάγκους και χώρους αναψυχής, νέες κατασκευές (ειδικοί διάδρομοι, ξύλινες πλατφόρμες), παρεμβάσεις για αισθητική βελτίωση χώρου, δημιουργία σημείων θέασης προς τη θάλασσα, βελτίωση και αποκατάσταση της προσβασιμότητας του υπάρχοντος κτίσματος δημόσιου WC με προσθήκη κατάλληλου εξοπλισμού, φωτισμού και σήμανσης.