Skip to main content

«Μονόδρομος η συναίνεση»

Σε συστράτευση για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα, κάλεσε τον αγροτικό κόσμο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
«Σήμερα η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση. Είμαστε όμηροι κερδοσκοπικών παιχνιδιών που πλήττουν άμεσα την Ελλάδα και έμμεσα την Ευρωζώνη και το ευρώ. Βρισκόμαστε έκθετοι προς τους ευρωπαίους εταίρους μας κι ένα βήμα πριν την οριστική απόφαση για σκληρή επιτήρηση». Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και τόνισε ότι «οι ώρες των μικροκομματικών προσεγγίσεων και σκοπιμοτήτων έχουν παρέλθει προ πολλού» και πως «η συναίνεση και η συμπόρευση στο σημείο που έχουμε φτάσει είναι μονόδρομος».

«Ο ελληνικός λαός είναι ώριμος, περιμένουμε να δούμε κατά πόσον είναι ώριμες και οι πολιτικές δυνάμεις να συνεισφέρουν σε αυτόν τον εθνικό κοινωνικό διάλογο και την εθνική συναίνεση που είναι απαραίτητη», ανέφερε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής προανήγγειλε ότι μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς θα υπάρξει ανακοίνωση. Επεσήμανε δε ότι θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση όλης της κοινωνίας και των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει συστράτευση στα στελέχη της κυβέρνησης για κοινή οικονομική πολιτική, με αφορμή δημοσιεύματα περί «διγλωσσίας» για την πολιτική έναντι των τραπεζών, ο κ. Πεταλωτής παρέπεμψε σε σχετική ανακοίνωση της κας Λούκας Κατσέλη και σημείωσε ότι υπάρχει κοινή στάση και γραμμή στην κυβέρνηση. «Η επιβολή επώδυνων μέτρων δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης και δεν ζητάμε συναίνεση για επώδυνα μέτρα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς συναίνεση για επώδυνα μέτρα.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα δεχτεί προτάσεις των κομμάτων επί της οικονομικής πολιτικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «εκτός από συναίνεση, μιλάμε και για εθνική συνεννόηση» και υπογράμμισε ότι μπορούν να ενσωματωθούν στο ΠΣΑ προτάσεις εφόσον υπάρξουν, «αρκεί βεβαίως να είναι στη γραμμή και το πλαίσιο που εμείς έχουμε προδιαγράψει».

Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπή δαπανών σε περίπτωση που δεν εγκριθεί το Πρόγραμμα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν θετικές αναφορές από την Κομισιόν και σημείωσε ότι «από εκεί και πέρα, βεβαίως αν χρειαστεί θα πάρουμε και συμπληρωματικά μέτρα». Τόνισε δε ότι «δε χρειάζεται» και «δεν υπάρχει σχέδιο «Β», εκτιμώντας πως «το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι από μόνο του ένας λεπτομερής οδικός χάρτης για έξοδο από την κρίση, ακόμα και με εναλλακτικές λύσεις». «Η εθνική μας κυριαρχία δεν κινδυνεύει εφόσον υπάρχει η συγκεκριμένη κυβέρνηση που τη διαφυλάσσει», είπε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά.

Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η εισοδηματική πολιτική θα ανακοινωθεί εντός του Φεβρουαρίου και ερωτηθείς εάν ισχύουν οι δεσμεύσεις για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, τόνισε ότι «βεβαίως ισχύει». Ο κ. Πεταλωτής ανακοίνωσε ότι υπήρξε νωρίτερα συνεδρίαση του διαθεσμικού συντονιστικού οργάνου στο πρωθυπουργικό γραφείο, σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

«Μπαλώματα και πρόσκαιρες επιδοματικές πολιτικές που μάλιστα μας αφήνουν έκθετους στην Ε.Ε δεν πρόκειται να μεταχειριστούμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά με τις συνεχιζόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Πρόσθεσε δε ότι στο ζήτημα των κινητοποιήσεων δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, κάλεσε τους αγρότες των μπλόκων «να γυρίσουν στα χωράφια και τις δουλειές τους» και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη φροντίσει να πάρει σειρά ευεργετικών μέτρων.

Ο Γ. Πεταλωτής για το πόρισμα για τα δημοσιονομικά στατιστικά

«Αν υπάρξουν ευθύνες και σε πολιτικό και σε ποινικό επίπεδο θα πρέπει να αποδοθούν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με το πόρισμα για τα προβλήματα των δημοσιονομικών στατιστικών που κατατέθηκε χτες στον πρόεδρο της Βουλής από τον Υπουργό των Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Πρόσθεσε δε ότι θα κριθεί από τη Βουλή αν θα υπάρξουν ευθύνες. Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συγκρότηση σχετικής εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «εμείς συμμετέχουμε και στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και σαφώς θα πάρουμε θέση εκεί». Επιπλέον, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι στο πόρισμα «αποδίδονται ευθύνες για τις πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή και δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων».