Skip to main content

Μόνο το 6% των Βουλγάρων θα αποταμιεύσουν το 2010

Μόνο το 6% των Βουλγάρων θα μπορέσει να αποταμιεύσει χρήματα το 2010, ενώ το 25% των Κροατών δήλωσε πως θα καταφέρει, φέτος, να βάλει στην… άκρη χρήματα για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.
Η οικονομική κρίση δεν άφησε, πέρυσι, περιθώρια αποταμίευσης στους πολίτες των χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε έρευνα της εταιρίας GfK.

Στη Βουλγαρία, το 6% των πολιτών θα μπορέσει να αποταμιεύσει χρήματα το 2010, ενώ το 25% των Κροατών δήλωσε πως θα καταφέρει, φέτος, να βάλει στην… άκρη χρήματα για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.

Όπως, εξάλλου, προκύπτει από την έρευνα, οι πολίτες εμφανίζονται περισσότερο πρόθυμοι να ξοδέψουν επιπλέον χρήματα παρά να τα αποταμιεύσουν ή να τα επενδύσουν.

Για όσους επιλέξουν την αποταμίευση, οι βασικοί λόγοι που τους οδηγούν σε αυτή την επιλογή είναι η κάλυψη έκτακτων αναγκών, η πληρωμή σχολικών διδάκτρων, η πληρωμή εξόδων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νοσηλείας, αλλά και η πληρωμή των εξόδων από τις διακοπές.

Στις περισσότερες χώρες, οι πολίτες προτιμούν απλές μορφές αποταμίευσης, όπως η απόκτηση ακινήτων.Πάντως, δεν λείπει και η κατηγορία εκείνων που αποταμιεύουν στο… σπίτι, καθώς προτιμούν να κρατούν τα χρήματά τους παρά να τα καταθέσουν σε τράπεζες.

Στις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τέσσερις στους πέντε πολίτες χρησιμοποιούν τραπεζικές υπηρεσίες, έναντι μόλις 50% σε ορισμένες περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης.

Στην Αυστρία, περίπου ένα άτομο στα 15 κάνει χρήση των τραπεζικών υπηρεσιών και η κατάσταση είναι παρόμοια στη Σλοβενία.

Στην Κροατία, τη Σλοβακία, την Τσεχία, την Ουκρανία και την Ουγγαρία, περίπου το 80% των ενηλίκων χρησιμοποιεί τις τραπεζικές υπηρεσίες, ενώ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τη Ρωσία και τη Σερβία το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 70%.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ