Skip to main content

Μόνο τη δόση έχει να περιμένει η Ελλάδα στις 15 Ιουνίου

Το ΔΝΤ αναμένεται να βγάλει την δική του ανάλυση ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Οι σημαντικές αποφάσεις στο Δ.Σ. της ΕΚΤ

Σε τι έχει να ελπίζει η Ελλάδα από την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 15 Ιουνίου; Στην πραγματικότητα, μόνο σε με μία μεγάλη δόση, κοντά στα 9 δις. Θυμίζουμε ότι η πληρωμή, που λήγει τον Ιούλιο, προς την ΕΚΤ, είναι κάτι παραπάνω από 7 δις, οπότε θα περισσέψουν και κάποια χρήματα για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ομως, πέραν τούτου, η χώρα δεν έχει να ελπίζει σε τίποτε παραπάνω, καθώς οι αποφάσεις για το χρέος θα μεταφερθούν στην καλύτερη των περιπτώσεων στο φθινόπωρο.

Το ΔΝΤ αναμένεται να βγάλει την δική του ανάλυση ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο τις επόμενες εβδομάδες και οι σημαντικές αποφάσεις πλέον μεταφέρονται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα κρίνει αν η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE. Το πρόγραμμα αυτό για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί κομβικό σημείο του αφηγήματος για επιστροφή στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πηγές της Φρανκφούρτης, η ΕΚΤ πάρα πολύ δύσκολα θα αποφασίσει θετικά για την είσοδο της Ελλάδας στο QE, καθώς ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι θέλει μια ξεκάθαρη απόφαση για ένα τέτοιο λεπτό θέμα.