Skip to main content

Μόνο και με άλλη ελληνική υποχώρηση θα υπογραφεί συμφωνία με τα Σκόπια

Η καθυστέρηση της δημοσιοποίησης των ελληνικών θέσεων επέτρεψε τους Σκοπιανούς να παίζουν σε δικό τους γήπεδο επί μήνες.

Μου είναι αδύνατο να φανταστώ έστω, τι συζητούσε ο Ν. Κοτζιάς με τους Σκοπιανούς επί 10 μήνες, ώστε να εκπλαγούν οι γείτονες με τις προτάσεις μας και να τις χαρακτηρίσουν παράλογες.

Πρώτη φορά τώρα, μετά παρέλευση 10μήνου, έλαβαν γνώση των δικών μας θέσεων; Τι έλεγαν όλους αυτούς τους μήνες; Για ποδόσφαιρο;

Δημοσιεύματα του σκοπιανού Τύπου, απορούν με την "σκληρότητα", όπως χαρακτηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, υποστηρίζοντας ότι τα Σκόπια έχουν δεχθεί τη χειρότερη πρόταση στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για το όνομα. Ουσιαστικώς, απορρίπτουν τα πάντα. Τον γεωγραφικό προσδιορισμό, την ονομασία έναντι όλων -erga omnes-, το αίτημα τροποποίησης του Συντάγματος και επιπλέον το όνομα που δεν μπορεί να μεταφραστεί.

Είναι ζητήματα για τα οποία κανείς δεν προσφέρεται, τώρα, να δώσει μια απάντηση, γράφουν, όπως μεταφέρει ο Εχέδωρος. Και φυσικά, κατηγορούν την Ελλάδα, όπως πολλές φορές έχω γράψει εδώ ότι θα συμβεί, αφού δεν κάναμε γνωστές τις προτάσεις μας εξ αρχής -μη πει κάποιος ότι απαιτείτο χρόνος για να προετοιμαστούν οι θέσεις μας, αφού δεν υπήρξε κάποια πρωτοτυπία, με προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από αναλυτές εδώ και χρόνια- και αποδίδουν την δήθεν σκληρή γραμμή μας σε εσωτερικά πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας, ό,τι πιστεύουμε δηλαδή κι εμείς αφελώς για την Τουρκία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται 9 μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, γράφουν, και θα προσπαθήσει έτσι να χρησιμοποιήσει το "μακεδονικό" ζήτημα για να μειώσει την πραγματική διαφορά. Επομένως είναι λογικό, κατ’ αυτούς, που οι ελληνικές Αρχές θέτουν τώρα εξαιρετικά ριζοσπαστικά αιτήματα, τα οποία πρέπει να απορριφθούν, γιατί παραβιάζουν όλα τα διεθνή πρότυπα, υποστηρίζουν οι Σκοπιανοί.

Εξακολουθώ να υποστηρίζω, ότι η καθυστέρηση δημοσιοποίησης των ελληνικών θέσεων, επέτρεψε τους Σκοπιανούς να παίζουν σε δικό τους γήπεδο επί μήνες, να προβάλουν τις κόκκινες γραμμές τους, να θεωρούνται αυτές ως λογικές από το διεθνές κοινό, και να καταντήσουμε να θεωρηθούμε και εκβιαστές.

Καλό θα είναι πάντως, τόσο πρωθυπουργός της Ελλάδας όσο και ο λογογράφος του, να μη ασχολούνται με θέματα εξωτερικής πολιτικής, επειδή δίνουν επιχειρήματα στους Σκοπιανούς με την πολιτική αδυναμία τους να αντιληφθούν τις καταστάσεις. Και δεν εννοώ μόνον ότι ο πρωθυπουργός απάντησε σε Σλάβα δημοσιογράφο, ως μη όφειλε: «Εύχομαι σε δύο μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija», αποκαλύπτοντας την ελληνική θέση ως δεδομένη, αλλά και με την συνεχή επανάληψη ενός ψευτοεπιχειρήματος, που του είπαν ότι είναι ακαταμάχητο: «Κάποιοι νομίζουν ότι πάμε να δώσουμε ένα όνομα που εδώ το χρησιμοποιούν εδώ και μια 25ετία», εννοώντας το περιεχόμενο στο αρτικόλεξο ΠΓΔΜ.

Ότι αφού το δώσαμε, δηλαδή, το όνομα Μακεδονία στους Σκοπιανούς, γιατί υπάρχουν τώρα αντιρρήσεις; Δεν είναι έτσι, όμως. Το πρόθεμα "πρώην" υποδηλώνει ότι υπήρχε πριν από την 25ετία περιοχή της Γιουγκοσλαβίας που ονομαζόταν "Μακεδονία", και που τώρα δεν ονομάζεται έτσι. Γι’ αυτό είπα, ότι δίνει ο πρωθυπουργός επιχειρήματα στους Σκοπιανούς, να τα χρησιμοποιούν εναντίον μας.

Θα αναφερθώ και στη συνέχεια της παραπλάνησης από πλευράς Σκοπιανών. Δεν έχουν σκοπό να αποβάλουν ούτε τα δευτερεύοντα στοιχεία του αλυτρωτισμού τους. Δήλωσε ο Ζάεφ, ότι μετά την αλλαγή του ονόματος της εθνικής οδού και του αεροδρομίου στα Σκόπια, δεν έχουν σχεδιαστεί παρόμοιες δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Ανακοίνωσε μόνον, ότι θα συσταθούν κοινές επιτροπές από τις δύο χώρες να επεξεργασθούν τα ιστορικά εγχειρίδια. Η Ελλάδα, δεν έχει το παραμικρό που θα μπορούσε να θεωρηθεί αλυτρωτικό, ούτε καν αναφέρεται ότι η περιοχή του Μοναστηρίου είχε απελευθερωθεί από τον ελληνικό στρατό [με 100% ελληνικό πληθυσμό], αλλά με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου, ο Βενιζέλος υπέγραψε την παραχώρησή της στην Σερβία.

Να θυμίσω, ότι κοινές παρόμοιες επιτροπές, έχουμε συστήσει με τους Αλβανούς εδώ και μια 10ετία, όπου φυσικά οι Αλβανοί δεν έπραξαν το παραμικρό, σε αντίθεσή με μας που ξεπουλήσαμε την Βόρειο Ήπειρο.