Skip to main content

Στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης η δημιουργία Αποτεφρωτηρίου

Δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του δήμου όπου υπάρχει το οικόπεδο για την ανέγερση του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών από το δήμο Θεσσαλονίκης.

Στο δημοτικό συμβούλιο μεταφέρεται την ερχόμενη Τετάρτη η συζήτηση για το θέμα της δημιουργίας Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) από το δήμο Θεσσαλονίκης.

Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να εγκριθεί από το σώμα η αγορά οικοπέδου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση και τη λειτουργία του αποτεφρωτηρίου. Στον προϋπολογισμό του δήμου 2015, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα, έχει προβλεφθεί για το σκοπό αυτό από το Αυτοτελές Τμήμα Διαχ/σης Κοιμητηρίων το ποσό των 400.000 ευρώ. Οι όροι για τη διενέργεια του διαγωνισμού αναμένεται να οριστικοποιηθούν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Η απόσβεση του κόστους της αγοράς θα πραγματοποιηθεί από τα αναμενόμενα έσοδα που θα προκύψουν από το αποτεφρωτήριο.

«Η αγορά αυτή κρίνεται επιβεβλημένη δεδομένου του θεμελιώδους δικαιώματος των ανθρώπων να διαθέτουν μετά θάνατον το σώμα τους, σύμφωνα με τος θρησκευτικές, κοσμοθεωρητικές και ιδεολογικές τους αντιλήψεις, όπως αυτό απορρέει από το Σύνταγμα» υπογραμμίζεται στην εισήγηση της αρμόδιας αντιδημαρχίας.

Στην εισήγηση της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων και Πόρων της αντιδημαρχίας Οικονομικών, η οποία θα τρέξει τον διεθνή διαγωνισμό για την αγορά του οικοπέδου δεν γίνεται αναφορά σε τοποθεσία, η οποία, βάσει της νομοθεσίας, μπορεί να είναι σε έκταση ιδιοκτησίας του, εντός ή εκτός διοικητικών ορίων, μετά τη λήψη των απαραίτητων αδειών από την Περιφέρεια. Στην περίπτωση, που το αποτεφρωτήριο γίνει σε περιοχή άλλου δήμου, ξεκαθαρίζεται, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πως απαιτείται η γνώμη και όχι η σύμφωνη γνώμη του δήμου, όπου υπάρχει το οικόπεδο που θα ανεγερθεί το Κέντρο Αποτέφρωσης. «Σε περίπτωση εγκατάστασης ΚΑΝ από ΟΤΑ σε χώρο ιδιοκτησίας του ο οποίος βρίσκεται εντός των ορίων άλλου ΟΤΑ, για την αδειοδότηση απαιτείται η λήψη γνώμης από τον τελευταίο» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πάντως ότι ήδη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έχει εκφράσει τη βούληση το αποτεφρωτήριο να κατασκευαστεί στην βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση του δημάρχου Δέλτα Μίμη Φωτόπουλου, ο οποίος θα κληθεί απλά να διατυπώσει τη γνώμη του για το θέμα. «Προχωράμε στην προκήρυξη διαγωνισμού για ένα χώρο που θα πληροί τις προδιαγραφές που προβλέπονται από το νόμο» είχε δηλώσει πρόσφατα ο κ. Μπουτάρης, όταν ο κ. Φωτόπουλος τον είχε καλέσει να βρει οικόπεδο σε άλλη περιοχή.

Σύμφωνα με την εισήγηση, η εγκατάσταση και λειτουργία αποτεφρωτηρίων ως δραστηριότητα χαμηλής όχλησης δε επιβαρύνει το περιβάλλον με θορύβους ή ρύπους, συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των κοιμητηρίων και συντελεί στην προστασία του υδροφόρου ορίζοντα. «Τα αέρια απόβλητα ενός αποτεφρωτηρίου είναι λιγότερο επικίνδυνα από ότι το τζάκι του σπιτιού» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πρόσφατα και ο κ. Μπουτάρης.

Πάντως το οικόπεδο όπου θα κατασκευαστεί το αποτεφρωτήριο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 στρεμμάτων ενώ το κτίσμα υπολογίζεται ότι θα καλύψει επιφάνεια 1.000 τμ.