Skip to main content

Μόνιμη παρουσία της αστυνομίας στη Ροτόντα ζητά ο Μπουτάρης

Οι κάτοικοι ζήτησαν έκδοση ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο να αναγνωρίζει το πρόβλημα ώστε να μπορούν να απευθυνθούν στον εισαγγελέα.

Συνάντηση με την αστυνομία θα έχει την επόμενη εβδομάδα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, για το θέμα της Ροτόντας, η οποία έχει μετατραπεί σε γκέτο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών (δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ της Voria.gr).

Κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής περιέγραψαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.  

Μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για κατάσταση που ξεπέρασε κάθε όριο. «Το πρόβλημα της Ροτόντα είναι γνωστό. Την επόμενη εβδομάδα θα βρεθούμε με την αστυνομία για να συμφωνήσουμε σε κάποιες δράσεις», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης. Μεταξύ άλλων, κατά την παρέμβασή του, πρότεινε να υπάρξει στην περιοχή μια μόνιμη σκοπιά με τουλάχιστον έξι αστυνομικούς.

Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε σε δράσεις του δήμου για πεζοδρόμηση της Αποστόλου Παύλου από το τουρκικό προξενείο έως τη Ροτόντα καθώς και σε παρεμβάσεις στην οδό Αρμενοπούλου όπου πρότεινε να απαγορευθεί το πάρκινγκ, όπως είπε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα η Voria.gr. Πρότεινε επίσης την τοποθέτηση φωτιστικών, ενώ συμφώνησε για τη δημιουργία παιδικής χαράς, την οποία όμως να την περιφρουρούν οι κάτοικοι. «Πέρα από το παρεμπόριο και τα ναρκωτικά, υπάρχουν και οι αναρχοαυτόνομοι, που χρησιμοποιούν την περιοχή ως άνδρο» σημείωσε ο δήμαρχος.

Όπως είπε, «φρικάρουν οι ξένοι, οι τουρίστες με την κατάσταση στην περιοχή. Αυτή η κατάσταση δε πάει άλλο, αλλά ακόμα και να απομακρυνθούν από κει κάπου αλλού θα πάνε αυτά τα άτομα. Υπάρχει μια ομάδα που είναι εδώ στο πάρκο της ΧΑΝΘ. Υπάρχει μια σκέψη για μια κινητή μονάδα που θα δίνει βοήθεια και συμβουλές στους ναρκομανείς. Να πάνε λίγοι εδώ λίγοι εκεί, πρέπει να βρούμε τους κατάλληλους τροπους», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Α΄ δημοτικής κοινότητας Ελένη Χοντολίδου έκανε λόγο για διεθνές εμπόριο ναρκωτικών στην περιοχή. Διαφοροποιήθηκε από την πρόταση του δημάρχου να είναι υπό την ευθύνη των κατοίκων η παιδική χαρά και πρότεινε να γεμίσει η περιοχή με τραπεζοκαθίσματα. Να υπάρχει τριμελής επιτροπή από το δημοτικό συμβούλιο η οποία θα παρακολουθεί το θέμα και θα υπάρχει ένας διαρκής διάλογος πρότεινε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης έκανε λόγο για «Θεσσαλονίκη βαριάς εγκληματικότητας». «Είμαι έξω φρενών γιατί αφορά την ασφάλεια συμπολιτών μας. Και δεν είναι ένα άλυτο πρόβλημα. Ας εξαντλήσουμε τα περιθώρια και ας πάρει ο καθένας το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί» τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Μιλώντας νωρίτερα οι κάτοικοι της περιοχής έκαναν λόγο για δύσκολη κατάσταση και πρότειναν σειρά μέτρων. Όπως είπε ο Άρης Πετράκης, εκπρόσωπος Σύλλογου κατοίκων Ροτόντας και φίλων μνημείου, «το εμπόριο ναρκωτικών έχει οργανωθεί, υπάρχουν συμβάντα με μαχαίρια και πυροβολισμούς, ενώ εκεί προσπαθούν να παίξουν τα παιδιά μας». «Χρειάζεται μια οργανωμένη ενόχληση από την αστυνομία», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιάννης Μπέκας, καταστηματάρχης της περιοχής, ο οποίος έκανε λόγο για γκετοποίηση της πλατείας.

«Έχουμε χάσει τη ζωή μας και τις οικογένειές μας», σημείωσε ο Κώστας Ορφανίδης, ο οποίος είχε στην περιοχή κατάστημα επί 42 χρόνια. Όπως σημείωσε, «δεν ήρθαμε να αντιπαρατεθούμε, αλλά να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας».

Οι κάτοικοι ζήτησαν την έκδοση ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο να αναγνωρίζει το πρόβλημα, ώστε να μπορούν να απευθυνθούν στις εισαγγελικές αρχές.