Skip to main content

Ροτόντα: Σχέδιο για τελικό χτύπημα στη Λερναία Ύδρα των ναρκεμπόρων

Τα σχέδια της αστυνομίας για την αντιμετώπιση του εμπορίου ναρκωτικών στη Ροτόντα - Ποιο είναι το προφίλ των συλληφθέντων στην περιοχή

Χαρακτηριστικά... Λερναίας Ύδρας φέρει το φαινόμενο της διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή της Ροτόντας. Τη μία μέρα πραγματοποιούνται αστυνομικές επιχειρήσεις "σκούπα" ενώ την άλλη μέρα ξεφυτρώνουν νέες ομάδες που συνεχίζουν τις αγοραπωλησίες με ενδιαφερόμενους χρήστες. Δύο φορές τους τελευταίους τρεις μήνες, η κατάσταση εκτραχύνθηκε και καταγράφηκαν περιστατικά με πυροβολισμούς και τραυματισμούς , χωρίς να συλληφθούν ακόμη οι δράστες. Οι διωκτικές αρχές συνδέουν τα δύο περιστατικά πυροβολισμών, με τους τουλάχιστον τρεις τραυματίες - νεαρούς Αλβανούς με  τη διακίνηση χασίς στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, πέριξ της Ροτόντας. Τα αποδίδουν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων ομάδων. Οι υποθέσεις είναι ανοικτές και οι δράστες αναζητούνται ενώ από την έρευνα προέκυψε ότι δεν χρησιμοποιήθηκε το ίδιο όπλο.

Το τελευταίο διάστημα, η παρουσία της αστυνομίας έγινε καθημερινή, με ομάδες μυστικών αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών που παραμένουν στην περιοχή, πρωί - βράδυ. Τα τελευταία 24ωρα και δικυκλιστές της ομάδας "Ζ" εμφανίζονται γύρω από το μνημείο ενώ η ΓΑΔΘ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μόνιμης παρουσίας ένστολων στην πλατεία, μετά το τέλος της Agrotica και των αγροτικών κινητοποιήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr.

«Όσο υπάρχει ζήτηση θα υπάρχει και προσφορά» λέει έμπειρος αξιωματικός της αστυνομίας στη Βόρεια Ελλάδα, δίνοντας μια εξήγηση για το «πως συντηρείται αυτή η κατάσταση». Σύμφωνα με το επιτελείο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, οι δράσεις της αστυνομίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα είναι στοχευμένες και καθημερινές. Σημαντική κρίνεται και η παρέμβαση κι άλλων φορέων, όπως του δήμου για την την ενίσχυση του φωτισμού κλπ.

Το προφίλ των συλληφθέντων

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων συλλαμβάνονται κυρίως νεαροί, ηλικίας 20-25 χρονών. Πρόκειται κυρίως για Αλβανούς που φέρονται ότι εμπλέκονται στη διακίνηση χασίς αλλά και για υπηκόους Μαρόκου και Αλγερίας, προερχόμενους από τις δομές προσφύγων - μεταναστών, σύμφωνα με πηγή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι τον πρώτο μήνα του 2017, από 10 έως 30 Ιανουαρίου, καταγράφηκαν 30 πλημμελήματα και 4 κακουργήματα, με συνολικά 58 συλλήψεις . Οι 13 αφορούσαν εμπορία ναρκωτικών και οι 45 κατοχή και χρήση ναρκωτικών. Κατασχέθηκαν συνολικά 929 γραμμάρια χασίς και 645 ευρώ.

Την επομένη των τελευταίων πυροβολισμών στην περιοχή της Ροτόντας προσήχθησαν συνολικά 33 άτομα. Απ' αυτούς οι 8 κατηγορούνται για εμπορία χασίς(ένας προφυλακίστηκε κι σ' έναν άλλον επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι), οι 7 για κατοχή και 6 για χρήση ενώ οι υπόλοιποι 12 αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας.

Ανάλογες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν και μέσα στο 2016. Το Σεπτέμβριο, συνελήφθησαν συνολικά 33 άτομα για παραβάσεις του νόμου περί "εξαρτησιογόνων ουσιών» ενώ εντοπίστηκαν μέσα σε κρυψώνες και κατασχέθηκαν συνολικά 695 γραμμάρια χασίς, μικροποσότητες ηρωίνης και ναρκωτικά δισκία. Ανάλογη επιχείρηση έγινε και στις αρχές Οκτωβρίου, όταν αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε άλλα 21 άτομα και κατάσχεσαν ποσότητες ινδικής κάνναβης και ηρωίνης. Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ πραγματοποιήθηκε και στα μέσα Δεκεμβρίου 2016, με 13 συλλήψεις.