Skip to main content

Μονάδα παθολογικής χρήσης του διαδικτύου στη Θεσσαλονίκη

H Μονάδα Παθολογικής Χρήσης του Διαδικτύου απευθύνεται σε ενήλικους και ανήλικους χρήστες που κάνουν προβληματική χρήση των Η/Υ και του διαδικτύου.

Ξεκίνησε να λειτουργεί στο Τμήμα Αποκατάστασης Εξαρτημένων Ατόμων “ΙΑΝΟΣ” η Μονάδα Παθολογικής Χρήσης του Διαδικτύου που απευθύνεται σε ενήλικους και ανήλικους χρήστες που κάνουν προβληματική χρήση των Η/Υ & του διαδικτύου και στις οικογένειες αυτών καθώς  επίσης και σε φορείς που επιθυμούν εξειδικευμένες υπηρεσίες προκειμένου να διαχειριστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά τις περιπτώσεις που ενέχουν κινδύνους λόγω της προβληματικής χρήσης.

Την ανακοίνωση έκανε η Διοίκηση του Γ.Ν.Θ. “Γ. Παπανικολάου” - Ψ.Ν.Θ., Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Κύριοι στόχοι του προγράμματος αποτελούν η εξέταση και αξιολόγηση όλων των ατόμων με αιτήματα προβληματικής χρήσης διαδικτύου, η διάφορο-διαγνωστική εκτίμηση του περιστατικού, η συμβουλευτική υποστήριξη των οικογενειών και των φορέων και η θεραπευτική αντιμετώπιση των διαγνωσμένων περιπτώσεων.

Οι θεραπευτικοί στόχοι του προγράμματος έγκεινται στην βαθμιαία απεμπλοκή από συμπεριφορές προβληματικής χρήσης με την ταυτόχρονη καλλιέργεια εναλλακτικών συμπεριφορών και στην βελτίωση των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων, καθώς και στην εκμάθηση ενός ορθολογικότερου τρόπου χρήσης των νέων τεχνολογιών.

Αναγκαία για την ολοκληρωμένη λειτουργία του προγράμματος, τόσο σε επίπεδο παραπομπών όσο και στην επίτευξη των παραπάνω στόχων, κρίνεται η δικτύωση και η συνεργασία  με φορείς του χώρου των εξαρτήσεων, της υγείας και ειδικότερα της ψυχικής υγείας συμπεριλαμβανομένου και της παιδοψυχιατρικής υγείας, της εκπαίδευσης, κ.ά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, το Τμήμα Αποκατάστασης Εξαρτημένων Ατόμων «ΙΑΝΟΣ»που λειτουργεί από το 1991, έχει υποδεχθεί έως σήμερα πάνω από 5000 άτομα και έχει αναπτύξει πλήθος δομών με στόχο την παροχή όσο το δυνατόν πιο εξατομικευμένων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, έχει αναδείξει ανάγκες πληθυσμιακών ομάδων οι οποίες δεν καλύπτονται από το υπάρχον σύστημα και  σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και την παγκόσμια πρακτική, χρήζουν αντιμετώπισης σε εξειδικευμένες μονάδες.

Με δεδομένα το κλινικά δόκιμο κι αποτελεσματικό, στη θεραπεία των εξαρτήσεων, πλαίσιο του “ΙΑΝΟΣ”, την επιμόρφωση που έλαβαν 20 άτομα του προσωπικού του τμήματος στο φαινόμενο της προβληματικής χρήσης του διαδικτύου, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΙΑΔΝΗ και το κενό που υπάρχει στην θεραπευτική αντιμετώπιση της συγκεκριμένης διαταραχής στη Β. Ελλάδα, προέκυψε η ιδέα δημιουργίας και λειτουργίας  Μονάδας Παθολογικής Χρήσης του Διαδικτύου.

Στοιχεία επικοινωνίας
3η Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Γ.Ν.Θ. “Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ”-Ψ.Ν.Θ.
Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
www. psychothes.gr

Τμήμα Αποκατάστασης Εξαρτημένων Ατόμων “ΙΑΝΟΣ”
Πολυδύναμος Συμβουλευτικός Σταθμός
Μονάδα Παθολογικής Χρήσης του Διαδικτύου
Αναγεννήσεως 13, Θεσσαλονίκη

Τηλ.  2310-550919 & 554452
Fax:  2310-550555
Email: infoianos@psychothes.gr & openprogr@psychothes.gr