Skip to main content

Μολυσμένα αβγά από εντομοκτόνο εντοπίστηκαν και στην Αυστρία

Εκατομμύρια αβγά έχουν αποσυρθεί από τα ράφια ευρωπαϊκών σουπερμάρκετ λόγω των φόβων που έχουν προκληθεί από τη χρήση του εντομοκτόνου.

Τεστ δείχνουν ότι ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα αβγών στην Αυστρία είναι μολυσμένα με το τοξικό εντομοκτόνο fipronil, ανέφερε η αυστριακή υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων.

Εκατομμύρια αβγά έχουν αποσυρθεί από τα ράφια ευρωπαϊκών σουπερμάρκετ λόγω των φόβων που έχουν προκληθεί από τη χρήση του εντομοκτόνου fipronil και εκατοντάδες χιλιάδες πουλερικά μπορεί να θανατωθούν στην Ολλανδία.

«Fipronil εντοπίστηκε στο ένα τέταρτο των δειγμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αυστριακή Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (AGES), η οποία πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί 80 δείγματα από διάφορα προϊόντα.

Η μόλυνση διαπιστώθηκε σε προϊόντα χονδρικής που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία εστίασης και προέρχονταν από τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πολωνία, ανέφερε η AGES, χωρίς να επεκταθεί.

Τα μολυσμένα προϊόντα θα αποσυρθούν αμέσως, αν και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με την υπηρεσία.

«Η υψηλότερη μέτρηση που καταγράφηκε ήταν 0,1 μιλιγκράμ ανά κιλό ή περισσότερες από 10 φορές χαμηλότερη από την υψηλότερη μέτρηση που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα στο Βέλγιο», ανέφερε η AGES.

Ορισμένες εθνικές εποπτικές αρχές στην Ευρώπη εξέφρασαν ανησυχία για το ενδεχόμενο πολλά μολυσμένα αβγά να εισήλθαν στη διατροφική αλυσίδα κυρίως μέσω μεταποιημένων προϊόντων όπως τα μπισκότα και τα κέικ.

Το fipronil χρησιμοποιείται ευρέως ως εντομοκτόνο αλλά η χρήση του στη διατροφική αλυσίδα, για παράδειγμα για την απολύμανση αχυρώνων, απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ολλανδικές αρχές συνέλαβαν την Πέμπτη δύο διευθυντές της εταιρίας που βρίσκεται στο επίκεντρο του διατροφικού σκανδάλου με τους εισαγγελείς να λένε ότι θεωρούνται ύποπτοι για απειλή στη δημόσια υγεία και κατοχή απαγορευμένου εντομοκτόνου.