Skip to main content

Δωρεάν εφαρμογή από τη WWF για το πράσινο στις πόλεις

Έως σήμερα, μέσω της εφαρμογής WWF GreenSpaces, 400 εθελοντές έχουν συνεισφέρει στην καταγραφή και αξιολόγηση 720 χώρων πρασίνου σε 82 πόλεις

Μια εφαρμογή για κινητά που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να διαμορφώσουν τον μεγαλύτερο συμμετοχικό χάρτη πρασίνου στις πόλεις μας, το WWF GreenSpaces, ανακοίνωσε σήμερα η WWF Ελλάς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με το WWF GreenSpaces δίνεται πλέον στα χέρια των πολιτών ένα εργαλείο χαρτογράφησης των πράσινων χώρων αλλά και διεκδίκησης του πράσινου που αξίζουμε. Ταυτόχρονα, με κορύφωση την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, η καμπάνια καλεί δήμους και συλλογικότητες σε ολόκληρη την Ελλάδα να διοργανώσουν αντίστοιχες δράσεις και να ενταχθούν στον «πράσινο χάρτη» των πόλεών μας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, από τις 10 Μαΐου μέχρι τις 5 Ιουνίου οι πολίτες της χώρας προσκαλούνται να πάρουν το πράσινο στα χέρια τους και να πουν την άποψή τους για το πράσινο της πόλης τους, με τη χρήση της εν λόγω εφαρμογής, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες κάθε ηλικίας να καταγράψουν πράσινους χώρους σε κάθε ελληνική πόλη, να τους βαθμολογήσουν και να σχολιάσουν την πραγματική κατάστασή τους. Δείτε τον χάρτη με τους χώρους πρασίνου που έχουν ήδη καταγραφεί από εθελοντές.

Η καμπάνια θα κορυφωθεί εορταστικά στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με δράσεις στο πράσινο που θα αναλάβουν τόσο Δημοτικές Αρχές ανά την Ελλάδα, όσο και συλλογικότητες πολιτών. Οι δράσεις θα αναρτούνται στον πανελλαδικό χάρτη δράσεων που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της καμπάνιας.

«Με τους κατοίκους της Αθήνας να μην απολαμβάνουν ούτε καν ένα τετραγωνικό μέτρο πρασίνου, τη στιγμή που σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ η αναλογιά θα έπρεπε να είναι 9 m2/κάτοικο, ενώ στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται μόλις σε 2,14 m2 πρασίνου ανά κάτοικο, και την κατάσταση στις υπόλοιπες πόλεις να απέχει πολύ από το ιδανικό, η νέα πανελλήνια καμπάνια του WWF για το πράσινο έρχεται να μας φέρει κοντά στις οάσεις των πόλεών μας. Σε συνεργασία με μια πληθώρα οργανώσεων και φορέων, όπως το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το British Council, το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, την ΠοδηλΑττική κοινότητα, την πλατφόρμα συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων, το δίκτυο φοιτητών Social Erasmus, τη Monumenta και τους PireActive, το WWF μας καλεί να πάρουμε το πράσινο στα χέρια μας, προσφέροντας δωρεάν τα απαραίτητα εργαλεία», αναφέρει η WWF.

Δείτε το εισαγωγικό βίντεο για τις λειτουργίες και δυνατότητες της εφαρμογής:



Κατεβάζοντας την εφαρμογή από το www.greenspaces.gr και καταγράφοντας ή βαθμολογώντας έστω και έναν πράσινο χώρο, οι χρήστες της εφαρμογής μπαίνουν αυτόματα σε κλήρωση για 5 ποδήλατα, προσφορά των καταστημάτων Praktiker, και 20 συλλεκτικά t-shirt από το WWF Ελλάς, ενώ στην πράξη μπορούν να ανακαλύψουν πράσινες οάσεις και να βρουν χώρους ιδανικούς για τα ενδιαφέροντά τους, όπως χώρους με παιδική χαρά, με πλούσιο πράσινο, με αθλητικές υποδομές κτλ.

Έως σήμερα 400 εθελοντές έχουν συνεισφέρει στην καταγραφή και αξιολόγηση 720 χώρων πρασίνου σε 82 πόλεις.

«Ταυτόχρονα, με τη χρήση της εφαρμογής WWF GreenSpaces, οι πολίτες μπορούν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί, υποδεικνύοντας αυτά που τους αρέσουν ή δεν τους αρέσουν στους χώρους πρασίνου της γειτονιάς τους. Με αυτόν τον τρόπο, η εφαρμογή μπορεί να αξιοποιηθεί και από τις δημοτικές αρχές που μπορούν να βλέπουν άμεσα την άποψη των επισκεπτών των πράσινων χώρων του Δήμου και να κάνουν τις ανάλογες παρεμβάσεις για να βελτιώσουν την κατάσταση», συνεχίζει η ενημέρωση.

«Θέλουμε να συμφιλιωθούμε, μικροί και μεγάλοι, με το πράσινο. Να το ανακαλύψουμε και πάλι, να το αξιολογήσουμε, να νοιαστούμε περισσότερο για αυτό, να γίνουμε καταλύτες για τη βελτίωση της κατάστασης. Θέλουμε επίσης οι δημοτικές αρχές να ακούσουν τη φωνή των πολιτών και να αναλάβουν δράση για τη βελτίωση του πράσινου σε κάθε ελληνική πόλη. Και φυσικά, θέλουμε η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος να γίνει ημέρα δράσης και γιορτής για το πράσινο των πόλεων!», σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή.

Γιατί μια καμπάνια για το πράσινο στις πόλεις μας;

Το πράσινο στις ελληνικές πόλεις δεν είναι αρκετό. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, σε κάθε κάτοικο της Αθήνας αντιστοιχούν μόλις 0,96  m2 πρασίνου, ενώ βάσει έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου η αναλογία στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται σε 2,14 m2 πρασίνου ανά κάτοικο. Tην ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί πως η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις δεν πρέπει να είναι κάτω από 9 m2/κάτοικο. Αλλά και αυτό το λίγο που διαθέτουμε, πολλές φορές περνάει απαρατήρητο από τους πολίτες, ενώ άλλες φορές υποβαθμίζεται από την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών αλλά και των επισκεπτών. Κι όμως οι πράσινοι χώροι δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαίο συστατικό για μία καλύτερη καθημερινότητα.