Skip to main content

Μόλις δυο Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για όλη τη βόρεια Ελλάδα

Αδυναμία ουσιαστικών περιβαλλοντικών ελέγχων και προτάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να διορθωθεί η κατάσταση.

του Αλέξη Ανδρεάδη

Αδυναμία ουσιαστικών και συνεχών περιβαλλοντικών ελέγχων εμφανίζει ο ελεγκτικός μηχανισμός στην βόρεια Ελλάδα και ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας τόσο της έλλειψης προσωπικού, όσο και των στρεβλώσεων σε επίπεδο διοίκησης.

Στο 6ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, επισήμανε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλο, τα προβλήματα που προκύπτουν από την ύπαρξη μόλις δυο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου αρμόδιων για τους ελέγχους σε όλη τη βόρεια Ελλάδα!

«Με μόλις δυο Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για όλη τη βόρεια Ελλάδα είναι αδύνατο να γίνει ουσιαστική δουλειά στο επίπεδο των ελέγχων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουτίκας.

Ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι ήταν εσφαλμένη η κατάργηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης και η μετατροπή του σε γραφείο του υπουργείου. «Ο ΟΡΘ πρέπει να επανασυσταθεί. Δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις για τη Θεσσαλονίκη και για τόσο σοβαρά θέματα, από μια επιτροπή των Αθηνών. Ο ΟΡΘ είναι αναπτυξιακό εργαλείο και ως τέτοιο οφείλει να το εξετάσει η κυβέρνηση», είπε ο κ. Γιουτίκας.

Ο αντιπεριφερειάρχης κατέθεσε μάλιστα μια ρηξικέλευθη πρόταση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη στελέχωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, που έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των επιχειρήσεων και την ανεπαρκή προστασία του περιβάλλοντος. «Δεν πρέπει ούτε οι Περιφέρειες, ούτε η Πολιτεία να ασχολούνται με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Υπάρχουν αρμόδιοι φορείς για να το κάνουν. Εμείς όλοι στη διοικητική και αυτοδιοικητική μηχανή οφείλουμε να ελέγχουμε τις άδειες που δίνονται. Όχι να κάνουμε τους ελέγχους και να εκδίδουμε τις άδειες. Για να εκδοθεί μια περιβαλλοντική αδειοδότηση περνούν μέχρι και 24 μήνες. Δυο χρόνια, στο διάστημα των οποίων οποιοδήποτε business plan μπορεί να καταστραφεί. Χρειαζόμαστε ένα ευέλικτο, ξεκάθαρο, απλό νομικό πλαίσιο στη θέση της σημερινής πολυνομίας, όπου η Πολιτεία και η Αυτοδιοίκηση θα έχουν την εποπτεία», είπε ο κ. Γιουτίκας.

Η αλλαγή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η απλοποίησή της άλλωστε είναι πάγιο αίτημα όλων όσοι ασχολούνται με τα συγκεκριμένα ζητήματα, διότι με τη σημερινή κατάσταση ουσιαστικά οι νόμοι δεν εφαρμόζονται. Ειδικά με την κατάσταση που επικρατεί στους ελέγχους... Από τους ελέγχους που έχουν γίνει άλλωστε έχουν εντοπιστεί πολύ σοβαρά προβλήματα όχι μόνο σε επιχειρήσεις, αλλά ακόμη και σε δημοτικές και κρατικές εγκαταστάσεις, όπως βιολογικοί καθαρισμοί, ΧΥΤΑ κτλ.

Ο αντιπεριφερειάρχης όμως επέμεινε ειδικά στο ζήτημα των ελέγχων, σημειώνοντας ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του υπουργείου στη βόρεια Ελλάδα είναι μόλις δύο και σε όλη τη χώρα μόλις 13. Από την άλλη, όπως σημείωσε, υπάρχουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, οι οποίοι ούτε κάνουν ελέγχους, ούτε έχουν επωμιστεί καθήκοντα αδειοδοτήσεων.

«Στην Περιφέρεια έχουμε δέκα ελεγκτές, οι οποίοι πρέπει να κάνουν αυτοψίες, να ελέγξουν καταγγελίες, να εκδώσουν γνωμοδοτήσεις και να δώσουν αδειοδοτήσεις, σε επτά περιφερειακές ενότητες. Δεν είναι λογικό. Δεν επαρκεί το προσωπικό μας. Πρέπει να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις. Θέλουμε τη συνδρομή στο έργο μας και των ελεγκτών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης», εξήγησε ο κ. Γιουτίκας.