Skip to main content

Μογκερίνι: Επένδυση για την ΕΕ η επίλυση του Κυπριακού

Η λύση του Κυπριακού θα συμβάλει στην επίτευξη σταθερότητας στην γύρω περιοχή, τόνισε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Όλοι πρέπει να αναλογιστούν το κόστος της μη επίλυσης του Κυπριακού, επισήμανε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και 'Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, στο πλαίσιο επίσκεψής της στην Λευκωσία.

Η λύση του Κυπριακού, επεσήμανε σε δηλώσεις, θα συμβάλει στην επίτευξη σταθερότητας στην γύρω περιοχή και σημείωσε πως η περιοχή αυτή της Αν. Μεσογείου «αποτελεί προτεραιότητα για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε.»

Σε ερώτηση εάν η Ε.Ε. θα μπορούσε να στηρίξει οικονομικά την επανένωση της Κύπρου, απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως «το πραγματικό κόστος θα έρθει εάν αποτύχει αυτή η διαδικασία. Νομίζω ότι αυτό θα είναι το πραγματικό κόστος, το οποίο κανένας δεν θα μπορεί να αντέξει».

Η κ. Μογκερίνι επεσήμανε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι, επίσης, «μια επένδυση» για την Ευρωπαϊκή Ένωση την ίδια.

«Γι' αυτό και πραγματικά ελπίζω ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα. Αν δεν γίνει τώρα, θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει στο μέλλον. Προσωπικά θα κάνω ό,τι μπορώ για να υποστηρίξω αυτή τη διαδικασία, προκειμένου να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα», κατέληξε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, εκφράζοντας τη στήριξη της Ένωσης και της Κομισιόν στην εν εξελίξει διαδικασία για τη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος.

Οι δηλώσεις της Ευρωπαίας αξιωματούχου πραγματοποιήθηκαν κατόπιν συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη.