Skip to main content

Μνημόνιο: Στο τραπέζι ξανά η μεταφορά της έδρας εταιρειών

Σχεδόν με... τρόμο, περιμένουν στις διοικήσεις των επιχειρήσεων, τον απολογισμό που κάνουν αυτή τη στιγμή τα λογιστήρια τους για το τρίτο τρίμηνο.

Σχεδόν με... τρόμο, περιμένουν στις διοικήσεις των επιχειρήσεων, μεγάλων και μικρομεσαίων, τον απολογισμό που κάνουν αυτή τη στιγμή τα λογιστήρια τους για το τρίτο τρίμηνο του 2015, το οποίο περιλαμβάνει την πιο απρόβλεπτη και ρευστή περίοδο της ελληνικής οικονομίας (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2015).

Ως γνωστόν, το εν λόγω τρίμηνο ολοκληρώθηκε την Τετάρτη που μας πέρασε και ήδη οι οικονομικές διευθύνσεις συλλέγουν τα στοιχεία των πωλήσεων.

Κοινή είναι η αίσθηση ότι ο λογαριασμός από τα capital controls που δεν κάνει διακρίσεις σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, θα είναι μεγάλος για όλους. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά τους στοιχεία. Η αρχική εκτίμηση κάνει λόγο για μέση πτώση πωλήσεων μεταξύ 40% και 50%. Το σημαντικότερο; Αυτή η εκτίμηση, από αρκετούς, θεωρείται πλέον... αισιόδοξη.

Γι' αυτό και επανήλθαν στο τραπέζι τα σενάρια "έκτακτης ανάγκης". Όπως, για παράδειγμα, αυτό που προβλέπει τη μεταφορά έδρας στο εξωτερικό προκειμένου να μην βιώσουν οι εταιρείες έναν ανάλογο οικονομικό εφιάλτη, με αυτόν του περασμένου επταμήνου, στο μέλλον.

Για την ιστορία, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις έχουν προσαρμόσει τις εργασίες του στην προοπτική ότι τα capital controls θα αρθούν αν και εφόσον απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος του Grexit. Πότε θα γίνει κάτι τέτοιο; Όχι νωρίτερα από τις αρχές του ερχόμενου έτους και βλέπουμε...