Skip to main content

Μνημόνιο συνεργασίας του ΟΛΘ με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ

Από το νέο ακαδημαϊκό έτος δημιουργείται Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα για την λιμενική βιομηχανία, την οργάνωση και διαχείριση λιμένων.

Η ΟΛΘ Α.Ε., για την προώθηση των αναπτυξιακών της στόχων, επιλέγει στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να συνεργαστεί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενώ από την άλλη πλευρά, η Πολυτεχνική Σχολή αποφασίζει να εντάξει και το "υγρό στοιχείο" στα εκπαιδευτικά της προγράμματα. Η συνεργασία αυτή σήμερα σφραγίστηκε με την υπογραφή ενός ΜοU, μεταξύ ΟΛΘ και Πολυτεχνικής Σχολής.

Οι δύο φορείς, που έχουν ήδη διανύσει ένα τετράμηνο προετοιμασιών, στοχεύουν στο να εγκαινιάσουν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2017-2018, ένα Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που θα αφορά την Διοίκηση και Διαχείριση των σύγχρονων λιμένων ως κέντρων όχι μόνο εξυπηρέτησης της ναυτιλίας, αλλά και των συνδυασμένων μεταφορών.

Τα σχέδια των δύο φορέων παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο και τον δ/νοντα σύμβουλο της ΟΛΘ Α.Ε. κυρίους Κ. Μέλλιο και Δ. Μακρή αντίστοιχα, τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ καθ. Κώστα Κατσάμπαλο και το μέλος δ.σ. του ΟΛΘ και ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, μηχανικό κ. Δ. Μπίκα.

Τα σχέδια προβλέπουν την δημιουργία ενός διεπιστημονικού Μεταπτυχιακού, για το οποίο θα συνεργαστούν και τα 7 Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής αλλά ενδεχομένως Τμήματα και άλλων Σχολών του ΑΠΘ, καθώς το αντικείμενο του προγράμματος δεν θα αφορά μόνο μηχανικούς αλλά και επιστήμονες διαφορετικών κατευθύνσεων όπως για παράδειγμα νομικούς και οικονομολόγους.

Σκοπός των διοργανωτών είναι το πρόγραμμα να γίνει στην αγγλική γλώσσα και να επιτευχθεί η σύνδεσή του με αντίστοιχα προγράμματα μεγάλων πανεπιστημίων που ασχολούνται με την λιμενική βιομηχανία, π.χ. πανεπιστημίων της Ολλανδίας, της Ιταλίας κ.αλ.

Η ΟΛΘ Α.Ε., όπως είπε ο κ. Μέλλιος, με το συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό, αλλά και την παραγωγή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών που θα υποστηρίξει, στοχεύει στο να απαντήσει στην ανάγκη των ελληνικών λιμένων για προσωπικό με εξειδικευμένες γνώσεις. Παράλληλα, θα διευρύνει τις προοπτικές απασχόλησης των νέων επιστημόνων, που θα έρθουν κοντά στο λιμάνι. Μάλιστα οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα μπορούν να κάνουν την πρακτική τους άσκηση. 

Ο κ. Μακρής συμπλήρωσε ότι ο ΟΛΘ θα υποστηρίξει το νέο Μεταπτυχιακό και με το εξειδικευμένο στελεχικό της δυναμικό αλλά και χρηματοδοτώντας το κόστος λειτουργίας του. Το Πρόγραμμα θα είναι ανοικτό όχι μόνο σε πτυχιούχους της Πολυτεχνικής αλλά και σε εργαζόμενους, εντός και εκτός ΟΛΘ Α.Ε..

Σημειώνεται ότι για τα Μεταπτυχιακά που δεν είναι δωρεάν, τα δίδακτρα, ανάλογα με το κόστος λειτουργίας τους, κυμαίνονται από 600 μέχρι και 2.500 ευρώ το έτος.

Στην σημασία αυτής της συνεργασίας εστίασε και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής καθ. Κατσάμπαλος, τονίζοντας αφενός το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των μηχανικών που αποφοιτούν από τα ελληνικά Πολυτεχνεία και αφετέρου το μεγάλο πρόβλημα της εκτεταμένης ανεργίας που ωθεί πολλούς νέους μηχανικούς να μεταναστεύουν στο εξωτερικό και να διαγράφονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το μητρώο του ΤΕΕ.

Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ αποδεικνύεται από τα ερευνητικά έργα σπουδαστών της Σχολής που κερδίζουν μάλιστα διακρίσεις, αλλά και από τις συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ.

Από την έναρξη της κρίσης, έχουν φύγει από την Ελλάδα 160.000 νέοι επιστήμονες ενώ 10.000 ελληνικής καταγωγής διδάσκουν σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής.

Ο κ. Μπίκας αναφέρθηκε αναλυτικότερα στα πολλά πεδία συνεργασίας μεταξύ ΟΛΘ και Πανεπιστημίου, καθώς η εταιρεία μπορεί έτσι να αξιοποιήσει το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της Πολυτεχνικής Σχολής, σπουδαστές και διδάσκοντες.