Skip to main content

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΛ.ΑΣ.- Θεσσαλονίκης κατά της εγκληματικότητας

Τον χάρτη της εγκληματικότητας της Θεσσαλονίκης δρόμο – δρόμο θα σχεδιάσει η ΕΛ.ΑΣ., όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση Πανούση - Μπουτάρη.

Τον χάρτη της εγκληματικότητας της Θεσσαλονίκης δρόμο – δρόμο θα σχεδιάσει η Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να ληφθούν μέτρα της αντιεγκληματικής πολιτικής. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, κατά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, όπου και οι δύο δήλωσαν «αναρχικοί» στη σκέψη και στη δράση.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσουν σε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας, προκειμένου να προωθηθούν λύσεις σε ζητήματα που αφορούν την πόλη.

«Δεν κρύβω κάτω από το χαλί τα προβλήματα, ούτε της πόλης, της αστυνομίας, του κράτους. Συζητήσαμε τρέχοντα θέματα και νομίζω θα δρομολογηθούν εύκολα λύσεις. Θέματα που αφορούν την τροχαία, την ποιότητα ζωής μέσα στην πόλη, το κυκλοφοριακό, την εγκληματικότητα σε μικρομεσαίες αλλά και πολύ κρίσιμες δραστηριότητες. Θα ξεκινήσουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας της πόλης της Θεσσαλονίκης με την ελληνική αστυνομία, όπου θα κάνουμε το χάρτη εγκληματικότητας, δρόμο – δρόμο θα έλεγα για να πάρουμε τα μέτρα  αντιεγκληματικής πολιτικής πάλι δρόμο – δρόμο» είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο κ. Πανούσης, σημειώνοντας πως «η αστυνομία διαμορφώνει άλλη σχέση με την κοινωνία και άλλη σχέση με τους δημάρχους».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έστειλε το μήνυμα σε όσους παραβατούν ότι «ήρθε το τέλος». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «και ο Άγιος φοβέρα θέλει» και πως «δεν μπορούν δέκα άνθρωποι με παραβατικότητα να ταλαιπωρούν την πόλη». 

«Ό,τι μέτρο κι αν πάρουμε, εάν δεν το εφαρμόσουμε συστηματικά και με αυστηρότητα, δε θα βελτιωθεί η κατάσταση» υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.


Αναφερόμενος ο κ. Μπουτάρης στο Μνημόνιο Συνεργασίας, τόνισε ότι «θα περιγράφεται ένα προς ένα όλα τα σημεία που μπορεί ο δήμος και η αστυνομία να συνεργαστούν». «Το σημαντικότερο είναι ότι αλλάζει μορφή η αστυνομία. Δεν είναι ο μπαμπούλας, η αστυνομία είναι ο καθημερινός φίλος του πολίτη. Πρέπει να το αντιληφθεί ο πολίτης, υπάρχει κακό παρελθόν. Εμείς θα στηρίξουμε με κάθε προσπάθεια στη νέα αντίληψη» υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ερωτηθείς, εάν θα δρομολογηθούν κάποιες δράσεις, πριν το Μνημόνιο Συνεργασίας για ζητήματα της πόλης, όπως το κυκλοφοριακό, ο κ. Μπουτάρης απάντησε: «Εάν δεν κάνουμε την προγραμματική συμφωνία είναι πρόωρο να πούμε ότι θα βγάλουμε πενήντα γερανούς να σηκώνουν τα παρκαρισμένα. Απλά να ξέρει ο παραβατικός κόσμος ότι ήρθε το τέλος».

Αναφορικά με το θέμα της δημοτικής αστυνομίας, ο κ. Πανούσης δεσμεύτηκε να εξετάσει πως θα ενισχυθεί ο αριθμός των δημοτικών αστυνομικών για τη Θεσσαλονίκη. «Νομίζω ότι στις δέκα μέρες θα γίνουν οι δηλώσεις των δημοτικών αστυνομικών για το πού θέλουν να πάνε. Θα εξεταστούν τα χαρτιά τους και ο Δήμος θα αναλάβει να δει πού θα αξιοποιήσει αυτούς τους ανθρώπους. Εγώ δεσμεύτηκα επειδή ο αριθμός είναι μικρός, σε σχέση με τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης, να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τον αριθμό των δημοτικών αστυνομικών» τόνισε ο υπουργός.

Σχολιάζοντας τα περί διαπραγμάτευσης ο κ. Πανούσης τόνισε ότι «πρέπει τα σχολεία να λειτουργήσουν, οι δήμοι να λειτουργούν, τα νοσοκομεία, δεν μπορούμε όλα να τα παραπέμπουμε σε αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση»

«Υπάρχει διαπραγμάτευση και υπάρχει διακυβέρνηση. Πρέπει να τελειώνουμε με τη διαπραγμάτευση, προφανώς έντιμη και προφανώς το λιγότερο δυνατό κόστος για τον ελληνικό λαό που έχει υποστεί πολλά, αλλά πρέπει να κυβερνηθεί ο τόπος» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.