Skip to main content

Μνημόνιο έγκαιρης προειδοποίησης Ρωσίας- ΕΕ για την ενέργεια

Σε συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού «έγκαιρης προειδοποίησης» για την προστασία της Ευρώπης από πιθανές διακοπές στην προμήθεια ενέργειας κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία.
Σε συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού «έγκαιρης προειδοποίησης» για την προστασία της Ευρώπης από πιθανές διακοπές στην προμήθεια ενεργείας κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία, στην περίπτωση που επαναληφθεί η περυσινή διαμάχη Ρωσία-Ουκρανίας για το φυσικό αέριο.

Η συμφωνία προβλέπει αμοιβαία ενημέρωση των δυο πλευρών για οποιαδήποτε πιθανή διακοπή της παροχής πετρελαίου, φυσικού αερίου ή ηλεκτρικής ενεργείας και συνεργασία για την επίλυση του προβλήματος. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτραπεί η συμμετοχή και τρίτων.

Το σχετικό μνημόνιο υπέγραψαν στη Μόσχα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενεργείας Αντρις Πίμπαλγκς και ο Ρώσος υπουργός Ενεργείας Σεργκέι Σμάτκο.

Μετά την υπογραφή ο Πίμπαλγκς δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθεί μια ενεργειακή κρίση όπως αυτή που βίωσε η ΕΕ τον Ιανουάριο.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Ενεργείας δήλωσε ότι ο μηχανισμός «έγκαιρης προειδοποίησης» θα διατηρήσει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και τις Βρυξέλλες και θα καθορίσει τους τρόπους αντίδρασης σε απρόσμενες διακοπές στις προμήθειες ενεργείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ