Skip to main content

Μητσοτάκης: Θεωρείτε φυσιολογικό να παρεμβαίνετε στη Δικαιοσύνη;

Επίθεση κατά Τσίπρα και Καμμένου από τον πρόεδρο της ΝΔ, από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής για τον ΥΕΘΑ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ότι τραυματίζει το δημοκρατικό πολίτευμα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιώντας ότι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος «που η ετυμηγορία του ελληνικού λαού θα είναι πολύ σκληρή μαζί σας».

Από το βήμα της Βουλής όπου συζητείται η πρόταση για για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση τυχόν εμπλοκής του Π. Καμμένου στην υπόθεση του πλοίου «Noor 1» ο κ. Μητσοτάκης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι θεωρεί φυσιολογικό να επεμβαίνει στην Δικαιοσύνη και να στοχοποιεί όποιον δεν την ικανοποιεί. «Ξέρουμε ότι κατασκευάζετε όχι μόνο fake news αλλά και δημοσκοπήσεις στα υπόγεια του Μαξίμου» είπε.

Έκανε λόγο για πολιτική συμπαιγνία τονίζοντας ότι αυτή φάνηκε και με την τροπολογία Κοντονή που την απέσυρε όταν κατάλαβε ότι δεν θα την ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ και δεν θα στηριχθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όπως είπε «ξέρουμε ότι θεωρείται φυσιολογικό να επεμβαίνετε στην δικαιοσύνη, να στοχοποιείτε όποιον δεν σας ικανοποιεί. Δεν τηρήσατε ούτε τα προσχήματα στον διορισμό της προέδρου του Αρείου Πάγου».

Απέδωσε αυτές τις παρεμβάσεις στην αγωνία της κυβέρνησης να κρατηθεί στην εξουσία «ελέγχοντας κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής». «Βουλιάζετε την χώρα στην παρακμή» πρόσθεσε.

Αναφορικά με την πρόταση τόνισε ότι η ΝΔ ζητεί το αυτονόητο: Να ελεγχθούν πρακτικές θεσμικά απαράδεκτες και επικίνδυνες. Να μην κακοποιηθούν οι δημοκρατικές λειτουργίες για χάρη ενδοκυβερνητικών ισορροπιών. Να μπουν οι συνταγματικές προβλέψεις μπροστά από τις κυβερνητικές επιδιώξεις.

Συνεχίζοντας είπε ότι «εμείς θέλουμε να εξεταστεί σε βάθος η παρέμβαση του κ. Καμμένου και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι στις τρεις ώρες που βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε εισέλθει στην αίθουσα «για λίγα λεπτά». «Είναι παράδοξο να μην βρίσκεται στην αίθουσα καθ’ όλη την διάρκεια. Ελπίζω να παρακολουθεί τουλάχιστον την ομιλία μου» σημείωσε.

Επίθεση σε Τσίπρα

Απευθυνόμενος προσωπικά στον Πρωθυπουργό του επιτέθηκε για την κάλυψη που προσφέρει στον Πάνο Καμμένο, ενώ άφησε και αιχμές για τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

«Τι είπαν 12 φορές και σε 21 λεπτά συνομιλίας ο υπουργός Άμυνας με τον ισοβίτη, Γιαννουσάκη;». Πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως εάν ο κ. Τσίπρας είχε προηγούμενη ενημέρωση από τον κ. Καμμένο για την επικοινωνία του με τον Γιαννουσάκη. Επίσης αν ο κ. Καμμένος είχε έγκριση από τον πρωθυπουργό.

«Αν ο κ. Τσίπρας γνώριζε, είναι απολύτως συνυπεύθυνος σε μία βαριά θεσμική εκτροπή. Αν δεν γνώριζε έπρεπε να έχει ήδη αποπέμψει τον υπουργό του», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Απευθυνόμενος προς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ανέχεστε τις κακόγουστε φιέστες του κ. Καμμένου, τον προκλητικό τρόπο ζωής του, αλλά να ανέχεστε προσπάθεια ανάμειξης στη Δικαιοσύνη, αυτό πάει πολύ». Ρώτησε δε, «θα εμφανιστεί σήμερα ο κ. Τσίπρας ή θα παραμείνει κρυμμένος, όπως κρύβεται δύο εβδομάδες τώρα, από την στιγμή που χτύπησε τον Σαρωνικό μία πρωτοφανής οικολογική καταστροφή;».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό θύμισε παλαιότερη φράση του κ. Καμμένου ότι «με τον Τσίπρα θα πάμε μέχρι τέλους», για να καταλήξει «στο εξής δεν θα αναφέρομαι σε κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου, αλλά σε κυβέρνηση Καμμένου- Τσίπρα».

«Κάλυψη» και στον Υπ. Ναυτιλίας

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα και για την «κάλυψη» που προσφέρει στον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή όσον αφορά στην ρύπανση του Σαρωνικού και ρώτησε «αν είναι η εμπλοκή του στην υπόθεση Καμμένου που τον εμποδίζει να τον αποπέμψει».

Η έρευνα για την υπόθεση ΝΟΟR-1 πρέπει να συνεχιστεί και να φθάσει μέχρι το τέλος και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Στις δημοκρατικές χώρες όμως τις αποφάσεις αυτές τις παίρνει η Δικαιοσύνη και όχι ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης ή ο Καμμένος».

Απαντώντας σε επιχειρήματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας είπε ότι το Σύνταγμα προβλέπει την εξεταστική επιτροπή ως μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου και απόδοσης πολιτικών και όχι ποινικών ευθυνών. Γι αυτό και η Βουλή εξετάζει άλλες υποθέσεις που παράλληλα εξετάζει η Δικαιοσύνη.

Πού χάθηκε το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται να υπερψηφίσει την πρόταση γιατί θα διαρραγεί η κυβερνητική συνοχή και θα πέσει η κυβέρνηση και θα χάσουν τις καρέκλες τους.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι στο εξής η ΝΔ δεν θα ψηφίζει νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση αν δεν έχουν συνολικά την στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Στο εξής ότι έρχεται προς ψήφιση θα πρέπει να έχει τη στήριξη όλης της πλειοψηφίας. Αφού διαλέξατε Καμμένο θα πάτε μέχρι το τέλος με τον Καμμένο».