Skip to main content

Μητσοτάκης στον Πόντιο κοσμοναύτη: Ο απανταχού ελληνισμός σε καμαρώνει

Επιστολή στον 58χρονο ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτη, Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο απέστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιστολή στον 58χρονο ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτη, Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο που ξεκινά το πέμπτο του ταξίδι στο Διάστημα απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι μεγάλη τιμή για κάθε Έλληνα, που ως άξιο τέκνο του Πόντου, πήρες για πρώτη φορά μαζί σου στο Διάστημα την ελληνική σημαία το 2002 κι έκτοτε συνεχίζεις να την τιμάς και να την έχεις στην καρδιά σου, έστω κι αν η ελληνική Πολιτεία δεν σου έδειξε πάντοτε την προσοχή και το ενδιαφέρον, που αξίζει το έργο σου» αναφέρει στην επιστολή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος ευχαρίστηκε τον κ. Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο για όσα κάνει για την ανθρωπότητα, για τη χώρα που τον ανέδειξε, τη Ρωσία, για την ιστορική του πατρίδα, την Ελλάδα, και για την παραδοσιακή φιλία και συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας.

O Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος θα αρχίσει την πέμπτη αποστολή του στο Διάστημα, έχοντας στο πλήρωμα του Soyuz MS-04 και τον πρωτάρη Αμερικανό, Τζακ Φίσερ. Προορισμός τους ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός όπου θα συναντήσουν κι άλλους κοσμοναύτες και αστροναύτες. Θα έχει μαζί του τις σημαίες της Ελλάδας, του ΠΑΟΚ αλλά και μια ποντιακή λίρα (δείτε εδώ).

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Μητσοτάκη:

«Αγαπητέ Θοδωρή,
 
Το πέμπτο σου ταξίδι στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που ξεκινά σε δύο μέρες, δεν είναι μόνο μια ακόμη προσωπική και επαγγελματική σου επιτυχία.
 
Αλλά και άλλη μια ιστορική στιγμή του απανταχού Ελληνισμού, που σε παρακολουθεί υπερήφανος και σε καμαρώνει, καθώς καταφέρνει χάρη σε σένα να ξεπεράσει και πάλι τα όρια του πλανήτη μας και να συμμετέχει μαζί σου σε μια από τις πλέον πρωτοποριακές δραστηριότητες της ανθρωπότητας.
 
Είναι μεγάλη τιμή για κάθε Έλληνα, που ως άξιο τέκνο του Πόντου, πήρες για πρώτη φορά μαζί σου στο Διάστημα την ελληνική σημαία το 2002 κι έκτοτε συνεχίζεις να την τιμάς και να την έχεις στην καρδιά σου, έστω κι αν η ελληνική Πολιτεία δεν σου έδειξε πάντοτε την προσοχή και το ενδιαφέρον, που αξίζει το έργο σου.
 
Σε ευχαριστούμε ειλικρινά για όσα κάνεις για την ανθρωπότητα, για τη χώρα που σε ανέδειξε, τη Ρωσία, για την ιστορική σου πατρίδα, την Ελλάδα, και για την παραδοσιακή φιλία και συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας.
 
Σε μια ανήσυχη περίοδο για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, η διεθνής συνεργασία, στην οποία εδράζεται η λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, είναι ένα υπόδειγμα καινοτόμου ανάπτυξης, επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου και μια χειροπιαστή ελπίδα για το κοινό μας σπίτι, τη Γη και το μέλλον της.
 
Εύχομαι σε σένα και στον συνταξιδιώτη σου σε αυτήν την πτήση, τον Αμερικανό αστροναύτη Τζακ Φίσερ, με τον οποίο φέρετε τα συνθηματικά ονόματα της επιλογής σου "Όλυμπος-1" και "Όλυμπος-2", αλλά και σε όλο το πλήρωμα του Σταθμού, τους συναδέλφους και τις οικογένειές σας, υγεία και κάθε επιτυχία στην αποστολή σας.
 
Σας περιμένουμε όλους για αποκατάσταση στην Ελλάδα, όπου με χαρά παρακολουθούμε να έρχονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι κοσμοναύτες, με πρωτοπόρο μάλιστα προορισμό την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κρήτη.
 
Καλή διαστημική πτήση και καλή αντάμωση!».