Skip to main content

Μητσοτάκης στο CNBC: Η προσφυγική κρίση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη

«Ο Τσίπρας διαχειρίστηκε λάθος την κρίση από την αρχή», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΝΔ - Πέραν της Μέρκελ, διαπιστώνει έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρώπη

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει «δυο ταυτόχρονες κρίσεις», σε οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τις αμφιβολίες του ότι οι τελευταίες προτάσεις της ΕΕ και της Τουρκίας για να σταματήσει η ροή των προσφύγων/μεταναστών, θα είναι αποτελεσματικές.

«Στο οικονομικό μέτωπο αγωνιζόμαστε να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας και η κυβέρνηση αυτή φαίνεται ανίκανη να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε ένα βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης. Και την ίδια ώρα αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση», δήλωσε.

«Αν η λύση δεν αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη συνεργασία της Τουρκίας, τότε η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη για τη χώρα μου», τόνισε, προειδοποιώντας πως «έχουμε φτάσει σε σημείο που δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλους».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «η Ελλάδα όχι μόνο χρειάζεται περισσότερη οικονομική βοήθεια, αλλά χρειάζεται οι ευρωπαίοι εταίροι της να αναλάβουν δράση. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, δεν μπορεί να λυθεί από την Ελλάδα μόνο. Ειλικρινά, όλες οι δεσμεύσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων δεν έχουν καταλήξει πουθενά και έτσι, αν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν δείξουν κάποια πραγματική ηγεσία, δεν θα βρούμε μια βιώσιμη λύση».

Ο ίδιος σημείωσε πως με εξαίρεση τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τηρεί μια πολιτική φιλική προς τους πρόσφυγες στη Γερμανία, υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαχειρίστηκε λάθος την κρίση από την αρχή.

Όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, αν και είναι ξεκάθαρο πως η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία προκειμένου να βρεθεί μια «μακροχρόνια, βιώσιμη λύση καθώς δεν υπάρχει μόνιμη λύση στο πρόβλημα με την Τουρκία», ωστόσο υπάρχουν ακόμα «πολλές εκκρεμότητες, πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν και υπάρχει ακόμα περιθώριο για ενεργή διπλωματία από τώρα μέχρι την επόμενη Σύνοδο».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης στο CNBC πως ελπίζει ότι οι προτάσεις της Συνόδου θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι «δεν υπάρχει περιθώριο» στην Ευρώπη για οικονομικούς μετανάστες και πως η περιοχή «μετά βίας» μπορεί να αντιμετωπίσει τους αιτούντες άσυλο.