Skip to main content

Μητσοτάκης: Δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σκοπεύει να νομοθετήσει την ισότητα στο γάμο, αλλά το νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει τεκνοθεσία μέσω παρένθετης μητρότητας

Τα χαρτιά του για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία άνοιξε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν θα βάλει κομματική πειθαρχία.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «αυτό που θα νομοθετήσουμε είναι την ισότητα στον γάμο».

Όπως είπε η ισότητα στο γάμο, αλλά δεν θα περιλαμβάνει τεκνοθεσία μέσω παρένθετης μητρότητας.

«Ο γάμος είναι ένας συντηρητικός θεσμός, ενέχει μια έννοια μονιμότητας. Δεν θα φέρω κάτι επαναστατικό, 20 ευρωπαϊκές χώρες έχουν νομοθετήσει – 15 είναι εντός της Ε.Ε, δεν θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα», σημείωσε.

Τόνισε ότι δεν θέλει να διχάσει την ελληνική κοινωνία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Σέβομαι όλες τις απόψεις, δεν θέλω να διχάσω την ελληνική κοινωνία. Σέβομαι απόλυτα τους συμπολίτες μας που έχουν διαφορετική άποψη αλλά και την εκκλησία».  Υπογράμμισε ότι «η εκκλησία ήταν απέναντι στον πολιτικό γάμο και στην καύση νεκρών και η πολιτεία νομοθέτησε σεβόμενη τον ρόλο της εκκλησίας. Θα ακούσουμε τις απόψεις της εκκλησίας αλλά νομοθετεί η πολιτεία, δεν συνομοθετεί με την εκκλησία», ενώ σημείωσε πως «μιλάμε για πολιτικό και όχι για θρησκευτικό γάμο».

«Θέλω επίσης να τονίσω ότι μιλάμε για πολιτικό γάμο, έτσι; Δεν μιλάμε εδώ ούτε για εκκλησία, ούτε για στέφανα. Το λέω γιατί ξέρετε υπάρχει πάντα μία εικόνα… Ούτε για ρύζια, ούτε για τέτοια», είπε χαρακτηριστκά.

Επέστρεψε στο θέμα της εκκλησίας λέγοντας πως «η εκκλησία πρεσβεύει την αγάπη. Και νομίζω ότι όταν ακούσει ο οποιοσδήποτε τις ανθρώπινες ιστορίες πίσω από ορισμένους ανθρώπους, οικογένειες που είναι απλά διαφορετικές από το πώς έχουμε συνηθίσει εμείς την έννοια της οικογένειας, νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να αλλάξουν άποψη για το ζήτημα αυτό. Αλλά θέλω να τονίσω και πάλι ότι η Εκκλησία έχει σταθεί με πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια και σε ζητήματα με τα οποία διαφωνούσε. Θα το ξαναπώ: η Εκκλησία, ας πούμε, διαφωνεί με την αποτέφρωση. Δεν ζήτησα από την Εκκλησία να ψάλλει εξόδιο ακολουθία στη διαδικασία της αποτέφρωσης. Όπως δεν ζητώ και από την Εκκλησία να κάνει θρησκευτικό γάμο. Δεν ζητάω πράγματα από την Εκκλησία τα οποία ξέρω ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να κάνει».

Τα δικαιώματα των παιδιών

Ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά τα οποία δεν έχουν ίσα δικαιώματα σήμερα, σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Εάν μια γυναίκα συζεί με μια άλλη και έχει ένα μωρό, αρρωστήσει και πεθάνει η άλλη δεν έχει κανένα δικαίωμα. Με προβληματίζει το μπούλινγκ αλλά πότε είναι χειρότερο; Όταν γίνεται στα κρυφά ή όταν το συζητούμε φανερά», τόνισε.

«Δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εμείς δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτή η έννοια, δηλαδή, γυναικών οι οποίες μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, όπως είπε ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης, «θέλω ένα αγόρι και δεν με ενδιαφέρει ποια θα το γεννήσει», αυτό δεν πρόκειται να γίνει.Εννοώ, παραδείγματος χάρη, ένας άντρας μόνος του να μπορεί να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί. Αυτό δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα. Είμαι πολύ σαφής δηλαδή στο τι θα κάνουμε και πολύ σαφής στο τι δεν θα κάνουμε. Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο «Γονέας 1», «Γονέας 2».

Συμπλήρωσε στο ίδιο θέμα ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «είναι διαφορετικό από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ υποσχέθηκε ότι «δεν θα γίνει εργαστήρι πειραμάτων στην Ελλάδα».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «πάντα οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο οικογενειακό δίκαιο γίνονταν από την κεντροαριστερά και κατά κανόνα η κεντροδεξιά ήταν πίσω από τις εξελίξεις. Θυμάμαι ακόμα, το 1982, όταν ήρθε η μεγάλη επανάσταση στο οικογενειακό δίκαιο, και η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε διατάξεις οι οποίες τώρα μας φαίνονται απολύτως προφανείς: η αποποινικοποίηση της μοιχείας, η ποινικοποίηση της οικογενειακής βίας, η δυνατότητα στη γυναίκα να κρατήσει το επώνυμό της. Βλέπετε, λοιπόν, ότι οι κοινωνίες προχωρούν».

 Για την κομματική πειθαρχία

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα βάλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές. «Είναι θέμα συνείδησης, το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Οι βουλευτές ψηφίζουν και όχι οι υπουργοί και όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μία μεγαλύτερη δέσμευση. Εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν αρκετοί βουλευτές».

Ερωτηθείς για το αν θα συστήσει στους βουλευτές του κόμματός του την αποχή, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλές κοινοβουλευτικές επιλογές. Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει τη διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος είπε ότι «δεν θα δέσει το ΠΑΣΟΚ τα παπούτσια της κυβέρνησης» σε αυτό το θέμα, υπό την έννοια ότι δεν θα διευκολύνει στην ψήφιση του νομοσχεδίου και η απάνβτηση του ήταν: «Μου κάνει πάρα πολλή εντύπωση, την άκουσα κι εγώ αυτή την τοποθέτηση. Δηλαδή ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό μας λέει, "αν μπορώ να δημιουργήσω πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία", προσέξτε, για ένα θέμα όπου εγώ ο ίδιος ξεκινώ λέγοντας ότι δεν βάζω κομματική πειθαρχία. "Δεν με ενδιαφέρει δηλαδή, ως κ. Ανδρουλάκης, τι λέει το νομοσχέδιο, αρκεί να δημιουργήσω εγώ πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία". Είπε "δεν θα δέσω τα κορδόνια". Εγώ βλέπω σήμερα τουλάχιστον φοράω παπούτσια χωρίς κορδόνια, οπότε το θέμα δεν με αφορά, διότι τουλάχιστον ως προς τα παπούτσια τα οποία φοράω επιλέγω γενικά να μην φοράω παπούτσια με κορδόνια. Μου κάνει πάρα πολλή εντύπωση, είναι πολύ ξεπερασμένη αυτή η λογική. Αντί να δούμε την ουσία του θέματος, ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί με τον τρόπο του ένα ζήτημα το οποίο είναι ζήτημα δικαιωμάτων στο οποίο, προσέξτε, εγώ ο ίδιος ξεκινώ λέγοντας ότι δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία. Και προσέξτε, γιατί το κάνω αυτό; Γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να μη διχαστούμε στο θέμα αυτό».

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλων θεμάτων.

Για το θέμα της ασφάλειας και τις τρεις εναλλαγές προσώπων στη θέση του αρμόδιου υπουργού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως καμία αλλαγή προσώπου από μόνη της δεν μπορεί να λύσει ένα σύνθετο πρόβλημα. Όπως είναι δεδομένο ότι χρειαζόμαστε δραστικές αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας, τις οποίες θα υλοποιήσουμε με μεγάλη ταχύτητα. Είναι επίσης σαφές ότι, ασχέτως των προσώπων, η κυβέρνηση υπηρετεί ένα συνολικό έργο στον τομέα αυτό, άλλοτε με περισσότερες, άλλοτε με λιγότερες επιτυχίες.Πολύ σύντομα θα δείτε ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας, αναγνωρίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, κυρίως τα προβλήματα τα οποία έχουν βαθύτερες κοινωνικές αιτίες. Παραδείγματος χάρη, παραβατικότητα και βία των ανηλίκων. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα μόνο αστυνόμευσης. Δεν μπορώ να πάρω ένα παιδί 15 χρονών να το βάλω στη φυλακή. Δεν μπορεί να είναι αυτή η αντιμετώπιση, η τιμωρητική αντιμετώπιση μόνο ενός σύνθετου κοινωνικού φαινομένου. Θέματα bullying στα σχολεία, θέματα τα οποία έχουν να κάνουμε με τη βία κατά των γυναικών, εκεί έχουμε κάνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις».

Σε άλλη ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί νομικά τον όρο γυναικκτονία, απάντησε: «η γυναικοκτονία είναι η αναγνώριση, η λέξη από μόνη της, είναι η αναγνώριση ενός εγκλήματος, μιας δολοφονίας, με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δεν αλλάζει όμως το αποτέλεσμα, δολοφονία είναι. Και στο κάτω-κάτω εμείς ήμασταν αυτοί που αυστηροποιήσαμε τις ποινές, ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τις ποινές για τέτοιου είδους εγκλήματα. Άρα, τώρα αυτή η κριτική νομίζω ότι δεν έχει καμία απολύτως υπόσταση. Αυτό το οποίο, αντίθετα, έχει αξία είναι το γεγονός ότι αρκετές εκατοντάδες γυναίκες σήμερα έχουν το «panic button». Το «panic button» έχει ενεργοποιηθεί πολλές φορές και έχει σώσει ανθρώπινες ζωές. Αυτές είναι οι πολιτικές, μαζί με τη γραμμή υποστήριξης, το 1555, μαζί με τα κέντρα οικογενειακής βίας, τα γραφεία οικογενειακής βίας στα αστυνομικά τμήματα, μαζί με την εκπαίδευση της Αστυνομίας ότι όταν κάποια γυναίκα πηγαίνει και καταγγέλλει ένα περιστατικό πρέπει να το παίρνουν σοβαρά, δεν είναι «έλα μωρέ τι έγινε». Και έχουμε δει σημαντικές διαφορές. Αλλά πρέπει να τρέξουμε ακόμα περισσότερο».

Διαβάστε σχετικά: Μητσοτάκης: Απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση το θέμα της ακρίβειας

Για τα F-35 σημείωσε ότι το αίτημα είναι «απολύτως ώριμο να εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ», τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις των ΗΠΑ για τα F-16 της Τουρκίας.

Όσον αφορά στην ακρίβεια, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών, προσθέτοντας ότι «γνωρίζω πόσο δύσκολα είναι για πολλά νοικοκυριά».