Skip to main content

Μητσοτάκης: Μεγάλο βήμα προς τα πίσω το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν λύνει κανένα πρόβλημα, καθώς και ότι επαναφέρει τις χειρότερες παθογένειες του παρελθόντος.

Ακόμη ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τα Πανεπιστήμια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το κυβερνητικό σχέδιο νόμου για τα Πανεπιστήμια αποτελεί, δυστυχώς, ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς τα πίσω. Ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη να προχωρήσει μπροστά, όσο γίνεται πιο γρήγορα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
 
«Το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Το μόνο που κάνει είναι να επαναφέρει τις χειρότερες παθογένειες του παρελθόντος».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε όλα όσα θεωρεί ότι επιφέρει το κυβερνητικό νομοσχέδιο:

- Πλήττει ευθέως το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων.

- Ενισχύει τον συγκεντρωτισμό και τη γραφειοκρατία.
 
- Καταργεί θεσμούς που συνέβαλαν στη λογοδοσία και τη διαφάνεια.
 
- Υποβαθμίζει τα μεταπτυχιακά προγράμματα.
 
- Αφαιρεί το κίνητρο διδασκαλίας.
 
- Δυστυχώς, ενισχύει τον κομματισμό στα Πανεπιστήμια, με τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, και τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής πρυτανικών Αρχών.
 
- Ξαναφέρνει μια παρωχημένη και επικίνδυνη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο, που εξυπηρετεί όσους θέλουν να μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια σε χώρους ανομίας.
 
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Παιδεία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο.

«Είναι χώρος που προσφέρεται για σύνθεση και συναινέσεις. Αντ’ αυτού, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει τη διαίρεση, το διχασμό και τελικά την οπισθοδρόμηση.
 
Είναι κάτι που οφείλεται σε ιδεοληψία, αλλά και σε μια κοντόφθαλμη πολιτική στρατηγική.
 
Μια στρατηγική χωρίς ορίζοντα. Δεν βλέπει ούτε τί γίνεται γύρω μας - πώς προχωρούν τα Πανεπιστήμια στις ευρωπαϊκές χώρες - ούτε τι έχουμε μπροστά μας, δηλαδή ποιες είναι οι απαιτήσεις του μέλλοντος, ώστε η χώρα να είναι ανταγωνιστική», ανέφερε.
 
«Η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί εναντίον αυτού του νομοσχεδίου, από κοινού με την ακαδημαϊκή κοινότητα.
 
Θα ενημερώσουμε τους πολίτες για το λάθος δρόμο, στον οποίο πάει να βάλει η Κυβέρνηση τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Παράλληλα, θα παρουσιάσουμε τις δικές μας προτάσεις. Ξέρουμε και τί πρέπει να γίνει και πώς θα το κάνουμε πραγματικότητα.
 
Τα Πανεπιστήμια αποτελούν εφαλτήριο για τους νέους. Δεν θα επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να τα παγιδεύσει σε αδιέξοδο. Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο», κατέληξε.

Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί τα ιδιωτικά συμφέροντα
 
«Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση καταδεικνύουν πως ο επικεφαλής της ΝΔ έχει επιλέξει τον ρόλο του γραφείου τύπου του ΔΝΤ. Αναλαμβάνοντας τον ρόλο του εκπροσώπου του Ταμείου, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να αποκαλέσει “οπισθοδρόμηση” τον εκδημοκρατισμό των πανεπιστημίων, όπως και την απαλλαγή των μεταπτυχιακών φοιτητών από τα δίδακτρα.
 
Πίσω από το μίσος του Κυριάκου Μητσοτάκη για το δημόσιο πανεπιστήμιο κρύβεται η αγωνιώδης προσπάθεια του να προωθήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε κάθε περίπτωση, είναι θλιβερό για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πουλάει τα ξέφτια της Μ. Θάτσερ ως όραμα για το πανεπιστήμιο. Η γνώση και η επιστήμη είναι κοινωνικά αγαθά, όχι εμπορεύματα για τα πανέρια».