Skip to main content

Μητσοτάκης: Λύση χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εγγυήσεις

Ελλάδα και Κύπρος θέλουν λύση, όμως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση λύσης, ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ανάγκη μια λύσης στο Κυπριακό χωρίς κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού ανέφερε πως η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών γίνεται την ημέρα που ξεκινούν στη Γενεύη οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, επισήμανε ότι στις μέχρι σήμερα συζητήσεις για το ζήτημα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, υπάρχουν όμως και σοβαρές εκκρεμότητες και αποκλίσεις.

Ελλάδα και Κύπρος θέλουν λύση, όμως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση λύσης, υπάρχουν σαφείς όροι και ξεκάθαρες προϋποθέσεις, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, χρειάζεται λύση λειτουργική και βιώσιμη, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκο κεκτημένο, λύση σταθερότητας και ειρήνης μέσα στην Ε.Ε. όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να απολαμβάνουν τους καρπούς της ευρωπαϊκής συμμετοχής χωρίς κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρόσθεσε πως «σε αυτή τη δύσβατη πορεία ο Νίκος Αναστασιάδης έχει τη στήριξή μας για συμφωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά». Όπως επισήμανε, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καταβάλλει μεγάλη και επίπονη προσπάθεια. «Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο για την άλλη πλευρά» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «οι δηλώσεις αδιαλλαξίας εντείνονται».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Κύπρος δικαιούται και αξίζει ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμη καλύτερο μέλλον.